2021 yılının favori trendleri: elektrikli araçlar, VR (sanal gerçeklik), görüntülü sohbetler

2021 yılının favori trendleri: elektrikli araçlar, VR (sanal gerçeklik), görüntülü sohbetler

Çevrenizdeki herkesin görüntülü bir şekilde iletişim kuruyor, sokaklarda değişik araçlar sürüyor ve bazı akıl almaz başlıklar kişileri kelimenin tam anlamıyla başka bir gerçekliğe taşıyor. Evet, çağımız insanları için tüm bunlar oldukça tanıdık bir durum. Fakat 20 yıl önce bunları yaşıyor olsaydınız muhtemelen çok şaşırırdınız.

Bugün 2021 yılının teknoloji, internet ve etkileşim yolları ile ilgili en popüler trendleri hakkında konuşmak istiyoruz. Ve kolaylık olması açısından bu trendleri birkaç kategoriye ayırdık: elektrikli araçlar, VR/AR (sanal/artırılmış gerçeklik) teknolojileri ve anonim görüntülü sohbetler. 

Elektrikli ulaşım: arabalar, bisikletler, scooter, vb.

“Elektrikli ulaşım” konseptinin genellikle tramvay ve elektrikli trenler ile sınırlı olduğu zamanları hatırlayın. Şu an bu durum çarpıcı bir şekilde değişti. Çok daha fazla vasıta elektrikli araçlar kategorisine düşmektedir:

  • elektrikli arabalar;

  • elektrikli bisikletler; elektrik motorlu bisikletler ve elektrik motorlu scooterlar;

  • elektrikli scooterlar;

  • tek tekerlekli taşıtlar, segway ve cayro scooterlar.

Fakat çok daha fazla elektrikli ulaşım çeşidi bulunmaktadır: SUP tahtaları, aqua scooter, yüzme tahtaları, drift arabaları ve çok daha fazlası için elektrikli paletler.

Günümüzde elektrikli ulaşım sadece bir marifet olmamakla beraber kişisel veya toplu taşımaya tamamen işlevsel bir alternatiftir. Elektrikli arabalar yavaş yavaş dünyayı ele geçiriyor. Çevre ve doğa dostudurlar. Birçok ülke elektrikli otomobil alıcıları için çeşitli avantajlar sunmakta ve benzinli otomobiller gibi ilave alternatifler dayatmamaktadır. Toplu taşıma araçlarını kullanmak veya arabanızı bırakmak istemiyorsanız, çeşitli küçük elektrikli araçlar şehirde dolaşmak için mükemmel bir çözümdür. Şehirlerde elektrikli ulaşımın yüzdesinin gelecekte artacağına şüphe yoktur. Bu aslında oldukça olumlu bir eğilimdir.

VR AR  teknolojileri — sanal artırılmış gerçeklik

Öyle görünüyor ki yirmi yıl önce bile sanal ve artırılmış gerçeklik hayal ürünü olmanın eşiğinde bir şeydi. Günümüzde akıllı telefonunuzla bile temel VR ve AR işlevlerini kullanabilirsiniz.

Bu teknolojiler çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır:

  • video oyunları;

  • film;

  • eğlence sektörü;

  • mimarlık ve inşaat;

  • iç mekan ve mobilya tasarımı;

  • uzayda yer-yön ve çok daha fazlası

Bunun yanı sıra, VR ve AR sayesinde üç boyutlu görselleştirme ile gerçek geziler halihazırda gerçekleşiyor. Örneğin, Louvre'u görmek için artık sınırları aşmanız ve zamanınızı harcamanız gerekmiyor. Sadece bir sanal gerçeklik başlığına ihtiyacınız var — ve tarihi yerler neredeyse canlılarmış gibi önünüzde açılıyor. Koronavirüs kısıtlamalarının mevcut gerçekliğinde, bu durum  her zamankinden daha işlevsel hale geliyor.

Buna ek olarak, VR ve AR teknolojilerinin sadece daha gelişmiş değil  aynı zamanda her yıl daha erişilebilir hale geldiğini söylüyoruz. Birkaç yıl önce bir VR başlığı satın almak oldukça pahalı bir keyif ise bugün neredeyse herkes bu keydi yaşayabilir. AR teknolojileri akıllı telefonda mevcuttur. Bunun çarpıcı bir örneği, birkaç yıl önce kelimenin tam anlamıyla tüm dünyayı ele geçiren mobil oyun Pokemon GO'dur. Aslında bu, artırılmış gerçekliği kullanma seçeneklerinden biridir. Örneğin IKEA şirketinin, katalogdan bir mobilya seçebileceğiniz ve tüm iç mekanda nasıl görüneceğini değerlendirmek için odaya “yerleştirebileceğiniz” kendi AR uygulaması vardır.

Anonim görüntülü sohbetler: Omegle ve popüler benzerleri

Omegle, tamamen rastgele kullanıcıları birbirine bağlayan ilk anonim web sohbetiydi. Bu platform 2009'da ortaya çıktığında sitede yalnızca metin sohbeti vardı. Ancak daha sonra görüntülü arama ile iletişim mümkün hale geldi. Daha sonra, görüntülü sohbetler daha da işlevsel hale geldi ve birçoğunun atalarından daha popüler olduğu ortaya çıktı.

Chatrandom

Bu görüntülü sohbet, klasik rulet sohbet işlevine ek olarak birkaç ilginç çözüm sunmaktadır: eşcinsel sohbet, tematik sohbet odaları, kızlarla ayrı bir sohbet odası, artırılmış gerçeklik maskesiyle partnerinizden yüzünüzü gizleme imkanı vb. Ancak Chatrandom'ın tüm işlevselliğinin yalnızca premium bir hesapla mevcut olacağını söylemek gerekir.

CooMeet

CooMeet, erkekler için en popüler görüntülü sohbetlerden biridir. İşin sırrı oldukça basit — mükemmel çalışan bir cinsiyet filtresi. Diğer Omegle benzeri sohbetlerde bu filtre tek bir tıklamayla sahte gösterilebilirken CooMeet'te bu imkansızdır — her kız https://coomeet.com/tr/omegle adresine kayıt olurken kişisel bilgilerini doğrulamaktadır. Ve erkekler gerçek insanlarla iletişim kurduklarından emin olabilirler — burada bot ve sahte hesaplar bulunmamaktadır.

CooMeet'in keyif veren artıları arasında mükemmel bir denetim ve destek hizmeti, iOS ve Android için işlevsel uygulamalar, benzersiz bir ortaklık programı, partnerleriniz ile hızlı bağlantı ve oldukça yavaş bir İnternet bağlantısında bile yüksek kalitede bağlantı hizmeti bulunmaktadır.

OmeTV

Oldukça basit olmasına rağmen oldukça işlevsel ve kullanışlı bir görüntülü sohbettir. OmeTV'de partner aramak için ülkeyi seçebilir ve cinsiyetinizi belirtebilirsiniz. Yabancılarla sohbet etmek istiyor ancak dili bilmiyorsanız, OmeTV otomatik mesaj çeviri işlevi sunar. Oldukça kullanışlıdır — üçüncü taraf çevirmenleri kullanmanıza gerek yoktur.

Chathub

Bu görüntülü sohbetin ana özelliği minimalist olmasıdır. Burada lüzumsuz şeyler bulunmamaktadır. Siz sadece cinsiyetinizi belirtin, “Konuş” veya “Flört” bölümünü seçin, cinsiyet ve dil filtrelerini kullanın (isteğe bağlı) ve tek tıklamayla partner aramaya başlayın. Chathub'ın tek büyük dezavantajı bir mobil uygulamasının olmamasıdır. Ancak akıllı telefonlar için web sürümü oldukça iyi çalışmaktadır.

Chatroulette

Sohbet ruletlerinin öncülerinden biridir. Ayrıca, görüntülü sohbet işlevi burada Omegle'den daha önce mevcut hale geldi. Ancak Chatroulette her zaman oldukça vasat bir denetime sahipti ve bu da kullanıcıların zaman içinde diğer görüntülü sohbetlere geçmesine neden oldu. Şimdi durum önemli ölçüde düzeldi ancak Chatroulette hala eskisi kadar popüler değil.

Camsurf

Cinsiyet ve dil filtreleri ile bir başka popüler görüntülü sohbet. Ek ücret karşılığında konumunuzu gizleyebilir, güvenli arama işlevini kullanabilir, doğrulama rozetini diğer kullanıcılara gösterebilir ve yeni kişilere bir tanıtım mesajı gösterebilirsiniz.

Sonuç

Dünya her gün değişmeye devam ediyor. Tamamen yeni teknolojiler ortaya çıkıyor ve tek seferlik popüler trendler geçmişte kalıyor. Siz ve ben kesinlikle daha birçok yeni ilginç trend deneyimleyecek ve dünyanın nasıl hızla değişmeye devam ettiğine tanık olacağız. Buradaki önemli husus nabzı tutabilmektir.

Bugün popüler trendlerden sadece birkaçını ele aldık. Aslında onlardan çok daha fazlası bulunuyor. Ve kim bilir belki 5-10 yıl sonra onları mazi olarak hatırlayacağız.