2023’ün en büyük beş gişe hayal kırıklığından dördü Disney’e ait

2023’ün en büyük beş gişe hayal kırıklığından dördü Disney’e ait

Marvel, Star Wars ve Pixar gibi büyük markaları çatısı altında bulunduran Disney genellikle gişe rekorlarını kırmaktadır, ancak geçen yıl durum böyle olmadı. Şirket birçok başarısızlıkla karşılaştı ve Deadline’ın bildirdiğine göre, 2023 yılındaki beş büyük gişe faciasının dördü Disney’e aittir.

İlk ve en az şaşırtıcı olanı, Bri Larson, Iman Vellani ve Teyonah Parris’in başrollerini paylaştığı “Captain Marvel 2”, “Captain Marvel”ın devamıdır. Öncülü 1.1 milyar dolar hasılat yaparken, devam filminin de aynı başarıyı elde edeceği umuluyordu, ancak film dünya çapında yalnızca 206 milyon dolar hasılat elde ederek epik bir hayal kırıklığı oldu. Disney’ın 237 milyon dolarlık zarar ettiği belirtiliyor.

Gelecek olan ve en büyük hayal kırıklığı olanı ise “Indiana Jones and the Wheel of Fate”dir. Harrison Ford’un Indiana Jones olarak son performansından daha fazlasını uman hayranlar, filmi dünya çapında sadece 384 milyon dolar hasılat yaparak büyük bir hüsran yaşadı ve stüdyo 143 milyon dolar zarara uğradı.

Disney, stüdyonun 100. yıl dönümüne özel olarak çekilen animasyon filmi “Özlemli Dilek” üzerinde de pek şanslı değildi. Seyirciler bu düşen yıldızdan pek etkilenmedi ve film dünya çapında sadece 253 milyon dolar hasılat yaparken, zararlar 131 milyon doları buldu.

Disney’nin “Billy Foster’ın Mağara Evi”ni anlamlı bir şeye dönüştürme çabası da en alt sıralarda yer aldı. Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Jamie Lee Curtis ve Jared Leto gibi yıldız oyuncuları bünyesinde bulunduran bu doğaüstü komedi ne eleştirmenleri ne de izleyicileri etkilemeyi başardı ve dünya çapında sadece 117 milyon dolar hasılat yaparak 117 milyon dolarlık net zarar elde etti. Eğer beşinci film hakkında merak ediyorsanız, o da Warner Bros’un süper kahraman aksiyon filmi “The Flash”tir, dünya çapında 271 milyon dolar hasılat yaparken stüdyo 155 milyon dolar zarara uğradı.

Universal Pictures, “Oppenheimer” ve “Super Mario Kardeşler” gibi hit filmlerle 2023 yılının en karlı stüdyosu haline geldi ve 4.907 milyar dolar gişe hasılatı elde etti.