30 Yıllık Windows Fonksiyonu Geçici Bir Çözüm Olarak Oluşturuldu

30 Yıllık Windows Fonksiyonu Geçici Bir Çözüm Olarak Oluşturuldu

Geçen hafta sonu, Microsoft’ta eski bir geliştirici ve görev yöneticisi oluşturma konusunda Windows’un “Space Cadet Pinball”i taşıma ve ZIP dosyalarını destek ekleme gibi büyük başarılara imza atan Dave Plummer, geçici olanın daima olduğunu bir kez daha kanıtlayan ilginç bir hikaye paylaştı.

Windows geliştirme hakkında Plummer’ın kulis serisini sürdürerek, son hikaye 30 yıl önce, 1994’ün sonunda neredeyse geçici bir çözüm olarak oluşturulan işletim sisteminin “Disk Biçimlendir” iletişim kutusu ile ilgilidir.

“Windows 95’ten Windows NT’ye milyonlarca kod satırı taşıdık ve Windows NT’nin Windows 95’ten farklılaştığı ‘Biçimlendir’ gibi alanlardan biriydi, bu yüzden kendi kullanıcı arabirimimizi icat etmek zorunda kaldık” – dedi geliştirici. “Disk biçimlendirme anında seçebileceğiniz tüm seçenekleri ve seçenekleri kağıda yazdım: dosya sistemi, etiket, küme boyutu, sıkıştırma, şifreleme vb.

Ardından VC++2.0’ı açtım ve kaynak düzenleyiciyi kullanarak, disk biçimlendirirken seçmeniz gereken tüm seçeneklerin basit dikey bir yığınını yaklaşık sırasıyla oluşturdum. Bu zarif değildi, ancak şık bir kullanıcı arayüzü gelene kadar iş gördü.”

O zamandan beri 30 yıl geçti, ancak “şık kullanıcı arayüzü” hâlâ ortaya çıkmadı ve yağmurlu bir Perşembe sabahında geçici bir düzeltme olarak icat edilen çözüm, Windows’un en son sürümü olan Windows 11’de bile aynı kalmaya devam ediyor.

Bir başka ilginç gerçek de şu: FAT üzerindeki 32 GB sınırlaması “hala yan etki olarak devam eden geçici bir çözüm olmuştur”. Biçim, 2 TB’ye kadar birimleri desteklerken, Dave sadece 32 GB’yi seçti (çünkü o zamanlar geçiciydi). Microsoft kod satırlarını güncellemediğinden, sınırlama hala geçerlidir.

Muhtemelen Microsoft yakın gelecekte Windows OS özelliğini değiştirmeyi düşünmüyor, sonuçta 30 yıl geçti. Kullanıcıları Windows 11’e geçirmek için ise “Biçim” parametresi değişmiyor. Yine de, bir işletim sisteminde oldukça yaygın olanın aslında geçici bir çözüm olduğunu bilmek ilginç.