Amazon’a Jake Gyllenhaal’li yeniden yapım nedeniyle “Yoldaki Ev” filminin orijinal senaristi dava açtı

Amazon’a Jake Gyllenhaal’li yeniden yapım nedeniyle “Yoldaki Ev” filminin orijinal senaristi dava açtı

Yeni “Yoldaki Ev” filmi, başrolünde Jake Gyllenhaal’in yer aldığı, Mart ayında Prime Video kanalında gösterime girecek ve 1989 yılında çıkan orijinal filmin yeniden düşünülmesi olacak. Orijinal film, R. Lance Hill ve Hillary Henkin’in ortaklaşa yazdığı, ilk senaryosunu Hill’in uydurduğu yapımdır. Variety’nin belirttiğine göre, David Lee Henry takma adıyla kaydedilen Hill, MGM ve Amazon Studios’a telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Dava, “Yoldaki Ev” yeniden yapımının yayınını engellemek için bir talep içermektedir.

Dava dosyasına göre, Hill, ABD Telif Hakları Bürosu’na 2021 yılında bir başvuru yaparak, United Artists’in telif hakkı süresi Kasım 2023’te dolunca film haklarının kendisine geri dönmesini istemiştir. Hill ayrıca, Amazon’un bu başvuruyu görmezden geldiğini ve SAG-AFTRA grevi sırasında yapay zekanın oyuncu seslerini dublaj yapmak için kullanıldığını ve üretimin devam edebilmesi ve en geç 10 Kasım’a yetişebilmesi için işleri hızlandırmak amacıyla bunun yapıldığı iddia ettiğini iddia etmektedir. Dava ayrıca, film yapımının, belirlenen son tarihten birkaç ay sonra, yani Ocak 2024’te tamamlandığını belirtmektedir. Telif hakkı ihlalinin iddia edilmesi için her iki filmin yan hikayelerine de davanın içine dahil edildiği ifade edilmektedir.

Yoldaki Ev” yeniden yapımıyla ilgili yaşanan ilk anlaşmazlık değildir. Yönetmen Doug Liman, Amazon’un filmi sinemalarda göstermek yerine Prime Video’da yayınlamasına hayal kırıklığını açıkça dile getirmiştir. Ayrıca, SXSW’deki filmin prömiyerini boykot edeceğini belirtmiştir. Diğer yandan film yıldızı Jake Gyllenhaal, filmin ekran boyutundan bağımsız olarak insanların filmlerini izlemesini istediğini belirtmiştir.

İnsanlar, filmin 21 Mart 2024 tarihinde Prime Video’da prömiyer yapmasının ardından filmi izleyebilecekler.