AMD’nin Radeon bölümünün eski başkanı, NVIDIA’yı kartel oluşturmakla suçladı.

AMD’nin Radeon bölümünün eski başkanı, NVIDIA’yı kartel oluşturmakla suçladı.

NVIDIA gerçekten müşterilerine kartel taktikleri mi uyguluyor? En azından bu iddiada bulunan eski AMD şirketinin Radeon bölümü başkanı böyle iddia ediyor. Yapay zeka alanında hakimiyet mücadelesi ve bu teknolojiyi destekleyen çiplerin üretimi, titanların savaşına dönüştü – ve her şey yolunda görünüyor!

NVIDIA aleyhine ortaya atılan ciddi suçlamalar hakkında bilgi, bu Pazartesi günü yayınlanan bir raporda ortaya çıktı, Wall Street Journal‘ın belirttiğine göre, şirket, müşterilerinin veri merkezleri için GPU siparişlerini, rakiplerinden aynı teknolojiyi aradıklarını öğrenirse erteleyebileceğini belirtiyor.

Bu bilgiyi yayınlayan kişi ise Jonathan Ross, GroQ’un başkanı ve eski AMD’nin Radeon bölüm başkanı. Bazı müşterilerin onu ziyaret etmek istediklerini ve ürünü hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini söylediğinde NVIDIA bunu bilemezdi. Ona göre, keşfedilme korkusu o kadar büyüktü ki, eğer bir şey dışarı sızarsa müzakerelerin gerçekleşmediğini inkar etmeye hazırlardı.

“Tanıştığımız birçok insan, eğer NVIDIA’nın buluşmamızdan haberi olsaydı, bunu geri çevireceklerini söylüyor. Sorun şu ki, NVIDIA’ya bir yıl önceden ödeme yapmanız gerekiyor ve ekipmanınızı bir yıl sonra alabilirsiniz veya daha uzun sürebilir ve bu ‘Oh, bu çok kötü, başka birinden alıyorsunuz ve bence biraz daha uzun süreceğini düşünüyorum’.”

— Jonathan Ross, GroQ’un CEO’su.

Bu suçlamalar doğruysa, bu, 2000’lerin başında Intel’in PC üreticilerinden, kendi AMD tabanlı sistemlerini sunma isteğini geri püskürtmek için benzer bir taktik uyguladığı yakın geçmişi hatırlatıyor.

Wall Street Journal raporunda ayrıca NVIDIA’nın AI pazarında yaklaşık %80 hakim olduğu ve büyük şirketlerin teknolojilerine güvendiği belirtiliyor. Microsoft, Google ve Amazon gibi şirketlerin kendi AI hızlandırıcı teknolojileri üzerinde çalıştığını belirten rapora göre, bu şirketler NVIDIA ile rekabet etmek istemediklerini söylüyorlar.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, bir analiste, GPU’ları şirketler arasında mümkün olduğunca tarafsız dağıtmaya çalıştığını ve hızlandırıcıları hemen kullanmayacak olanlara satış yapmaktan kaçındığını belirttiği iddia ediliyor. Ancak bu suçlama hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı. Peki, yapay zeka savaşının gelecek bölümlerini bekleyelim.