Android 9 Pie Çıktı

Android 9 Pie Çıktı

Android 9 Pie

Android 9 Pie

Google, en yeni Android güncellemesinin gönderim sürümünün bugün tüm Pixel telefonlar için kullanılabileceğini duyurdu. Ve her zamanki gibi, güncelleme için havalı bir isim açıkladı: “Android 9 Pie.”

Android 9 Pie’nın başlıca özellikleri Mayıs’ta bildirilen aynı özellikler: “Dijital Wellbeing” gösterge panosu, yeni bir hareket tabanlı navigasyon sistemi ve UI (Arayüz)’daki diğer geliştirilmiş AI (Yapay Zeka) iyileştirmeleri. Ayrıca, yazılımın genel görünümünde çentiklerle daha iyi çalışacak şekilde tasarlanmış yeni bir durum çubuğu da dahil olmak üzere pek çok ince iyileştirme yapıldı.

Ancak, resmi sürüm Google’ın Google I/O’da duyurduğu tüm özellikleri içermeyecektir. Bu olmayacak olan ana konular, kullanım gösterge panosu, uygulama zamanları ve yatağa gittiğinizde “wind down” ayarı da dahil olmak üzere Digital Wellbeing özellikleridir. Bunun yerine, bu özellikler hemen Pixel kullanıcıları için bir beta olarak sunulacak. Asıl yayın sonbaharda gerçekleşecek; Google, “Android One ve bu yıl daha sonra gelen diğer cihazlar” diyor. “Diğer cihazlar” arasında yeni Pixel 3 telefonları olacağını varsayabiliriz. Beta için kayıt ise bu bağlantıda mevcuttur.

Diğer eksik özellik ise, uygulamaların bazı işlevlerini aramaya yaymasını sağlayan “slices” dır. Örneğin, ana aramada “Lyft” yazdıysanız, Lyft uygulamasını açmadan bir gezinti yapmak için bir buton alacaksınız. Google, bu özelliğin de sonbaharda başlayacağını söylüyor.

Her zamanki gibi, Android 9 Pie Pixel kullanıcılarına geliyor ve daha sonra diğer Android telefonlara ulaşacak. Neyse ki Google, diğer Android üreticilerinin bu yıl hızlı bir şekilde güncellenmesini sağlama çabalarında ilerleme kaydetme potansiyeline sahip. Sony, Xiaomi, Nokia, Oppo, Vivo, OnePlus ve Essential gibi Android P beta programına birçok üretici katıldı. Bunlardan herhangi biri Android 9 Pie güncellemelerini hızlı bir şekilde yayınlayabiliyorsa, bu iyi bir işaret olur.

Aslında, bugün blog gönderisinde, Android P beta programında yer alan cihazların Android 9 Pie güncellemesini zamanında alacağını iddia ediliyor:

“Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus ve Essential’ın yanı sıra tüm uygun Android One cihazlarından Beta programına katılan cihazlar, bu güncellemeyi bu sonbaharın sonunda alacak! Ayrıca, bu yıl Android 9 cihazlarını başlatmak veya yeni sürüme geçirmek için başka bir takım ortaklarla da çalışıyoruz.”

Android 9 Pie’daki özelliklerin çoğu beta sürümünde iyi karşılandı. Sistem, Google’ın AI tarafından desteklendiği daha gelişmiş bir batarya yönetim sistemine sahiptir. Uygulama eylemleri, ana Android başlatıcısında butonlar olarak ortak uygulama eylemlerini yansıtır. Metin seçimi, bir büyüteç ve akıllı metin seçimi ile önemli ölçüde geliştirildi. Ama yeni hareket navigasyon sistemi daha polarize oldu.

Android P’nin erken dönemdeki beta’ları önemli bir “jank” a sahipti. Şeyler daha sonraki betalarda önemli ölçüde iyileşti, ancak swiping (hızlıca kaydırmak) hala iPhone X’un birçok kullanıcıya yönelik jestlerinden biraz daha az sezgisel geliyor. Bunu istemezseniz, kapatıp geleneksel Android üç butonlu kurulumuna geri dönme seçeneği vardır.

Adına gelince, “Pie” gerçekten bir sürpriz değil. Bu bariz bir seçim oldu ve Google onunla birlikte gitti. Sürüm numarasına yapılan ekstra vurgu ise ilginçtir: Google bunu “Android 9 Pie” olarak tanımlar ve işletim sisteminin URL’si basitçe şu şekildedir: android.com/9.