Android Telefonunuzu 5dk’da Hızlandırmak İçin 5 Öneri
Günümüzde kahve makineleri bile akıllanmaya başlamışken akıllı cihazlardan uzak durmak çok zor… Android telefonunuz zaman içinde yavaşladıysa, verdiğimiz taktikleri uygulayarak daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Android telefonunuz zaman içinde yavaşladıysa, vereceğimiz birkaç öneriyi uygulayarak daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Telefonununuz ne kadar hızlı ve yeni olursa olsun yaşlandığında mutlaka performans azalmaları olacaktır. İşte o zaman bir uygulama açmak bile sorun haline gelecektir. Her seferinde yeni bir telefon alır kurtulurum diyenler bu önerileri okumayabilir. Diğerleri! Gelin bizimle.
1- Önbelleği Temizleyin
Çalıştırdığınız uygulamalarınız, genellikle telefonunuzun performansını hızlandıracak küçük veri parçalarını önbelleğine alıyor. Hele ki cihazınızda fazla depolama alanınız yoksa bu önbellek verileri telefonunuzu inanılmaz yavaşlatacaktır. Gelelim bunları temizlemeye. Tabiki bu anlatım her telefona uymayacak, o yüzden alternatif yollardan da bahsedeceğiz. Öncelikle ayarlara girerek Depolama yazan kısma gireceğiz. Daha sonra Önbellek Temizlemesi ile ilgili bir kısım görünce seçmeniz ve onay vermeniz gerekiyor. Eğer Depolama sekmesinde böyle bir seçenek yoksa; Uygulamalar ayarına girip en çok kullandığınız uygulamaların üzerine tıklayarak Depolama Kullanımı tarzı bir seçenek gördüğünüzde tıklayacaksınız. Daha sonra ”Önbelleği Temizle” seçeneğiyle sileceksiniz. Fakat dikkat edin Uygulama Verilerini SİLMEYİN. Aksi takdirde kayıtlı hesaplarınız ve ayarlarınız da silinir.
2-Animasyonları Devre Dışı Bırakın
Animasyonlar, işletim sisteminizle tüm geçişleri ve etkileşimleri daha akıcı hale getirir. Fakat telefonunuz yavaşladığında bu animasyonların takılması teknoloji gerisi bir cihaz kullandığınız hissini yaratabilir. Animasyonlar eskisi kadar iyi çalışmıyorsa, tamamen kapatmak hem daha iyi görüntü verecek, hem de biraz sistem yükünü hafifletecektir. Nasıl yapılıra geçelim:
Önce gene ayarlara giriyoruz. Daha sonra Telefon Hakkında seçeneğine basıp Yazılım Bilgilerinden YAPIM NUMARASI bölümüne 7 kez art arda basmamız gerekiyor. Doğru yaptıysanız ‘’Artık Geliştiricisiniz.’’ tarzı bir mesaj alttan belirecektir. Eğer kontrol ederseniz ayarlara girdiğinizde ekstra bir ‘’Geliştirici Seçenekleri’’ açıldığını görebilirsiniz. Bu Geliştirici Seçeneklerine girerek animasyonları kapalı hale getirebilirsiniz.
3-Kullanmadığınız veya Silinemeyen Uygulamaları Kaldırın/Devre Dışı Bırakın
Telefonunuz kutudan çıktığında, operatörünüz veya telefon üreticisi tarafından önceden yüklenmiş ve kullanmayacağınız bir sürü uygulama vardır. Aynı şekilde sizde bir uygulamayı yükleyip kullanmaya kullanmaya unutmuş olabilirsiniz. Bu uygulamalar gereksiz yer kapladığı için elbette ki telefonun performansını düşürecektir. Bu uygulamalardan kurtulmak en mantıklısı. Üstelik çok kolay.
Önce ayarlardan Uygulamalara giriyorsunuz. Daha sonra uygulamayı seçerek ‘’Kaldır’’a veya ‘’Devre Dışı Bırak’’a basıyorsunuz. Bu kadardı.
4-Widget’ları Kaldırın veya Azaltın.
Widget’lar, uygulamayı başlatmak zorunda kalmadan ana ekranınızdaki bir eklenti ile uygulamaları görmenizi ve bunlarla etkileşime geçmenizi sağlayan Android işletim sisteminin şaşırtıcı bir özelliğidir. Yeni ve hızlı telefonlarda vakit kazandıracak olsa da yaşlı telefonunuzu yormaya değmez. Kaldırmak için sadece üzerine basılı tutarak üstte veya altta çıkan kaldır yazısı üstüne bırakmanız yeterli olacak.
5-Chrome Tarayıcı’yı Eniyileyin
İnternet tarayıcısı akıllı telefon kullanıcılarının vazgeçilmezi şüphesiz. Android telefonlarda önceden yüklü olarak gelen Chrome tarayıcı ise en popüler olanı. Chrome’da internet aramalarınızı hızlandırmak için Chrome ayarlarına girerek ‘’Veri Tasarrufu’’ seçeneğini seçip, açık hale getirmeniz veya veri tasarrufunu etkinleştir’e basmanız gerekiyor. Bu sayede gezindiğiniz sayfaların verilerini sıkıştırıp yüzde 30 ila 50 arasında bir veri ve depolama alanı kazanmış olursunuz.