Apple 2018 iPhone’larda Qualcomm Yerine Yalnızca Intel Modemlerini Kullanacak

Apple 2018 iPhone’larda Qualcomm Yerine Yalnızca Intel Modemlerini Kullanacak

Apple ve Qualcomm Yollarını Ayırdı

Apple ve Qualcomm Yollarını Ayırdı

Qualcomm Finans Direktörü George Davis’e göre, Apple‘ın Qualcomm ile devam eden anlaşmazlığı, bu yılki gelecek iPhone modellerinde kullanılan bileşenler üzerinde büyük bir etki yaratacak gibi görünüyor. Davis, CNET’in bildirdiği gibi, “Apple, bir sonraki iPhone sürümünde modemlerimizden ziyade rakiplerimizin modemlerini kullanmak istemektedir.” dedi. Davis, Intel adını söylemedi. Ancak Intel, Apple’ın akıllı telefonları için bu bileşenin tek tedarikçisi konumundadır.

Bu yılın başında KGI analisti Ming-Chi Kuo’nun hazırladığı bir raporda, Apple’ın Qualcomm yonga üreticisi ile olan hukuki anlaşmazlığının bir sonucu olarak uzun süredir hücresel modemler tedarikçisini bırakacağını söyledi. Qualcomm, daha hızlı bileşenler sağlamasının övünmesine rağmen, 4G‘nin çıkmasıyla birlikte, Apple hem Qualcomm hem de Intel modemlerini kullanmaya başladı. Bu hafta şirket, Intel ürünlerini kanıtlama yolunda Snapdragon 845 yongası için hız testlerini gerçekleştirdi. Muhtemelen bu Davis’in söylediği olumsuz tepkiyi önleme girişimiydi.

Apple ve Qualcomm şu anda Apple’ın Qualcomm teknolojisini kullanması, çip üreticisinin bileşenlerini ve patentlerini kullanması için Apple’dan aldığı para miktarı konusunda acı bir patent ihlali ve telif anlaşmazlığıyla uğraşmaktadır. Apple başlangıçta, akıllı telefonların internete bağlanmasına yardımcı olmada gerekli olan LTE modemlerini kullanmak için fazla şarj harcaması nedeniyle 2017 başında Qualcomm’a dava açtı.

Daha sonra Qualcomm, Apple’ın telif haklarına daha fazla para borçlu olduğunu ve ayrıca iPhone üreticisinin bazı patentlerini ihlal ettiğini ve Intel ile özel mülkleri paylaştığını söyledi. Qualcomm ayrıca ABD’de satışa yasaklanmış çok sayıda iPhone modelini başarısızca şekilde almaya çalıştı.

İkisi de, aralarındaki resmi iş ilişkileri tamamen bozulduğu için birbirlerine dava açmaya devam etti. Durumu karmaşıklaştıran Qualcomm, potansiyel olarak ilk mobil etkin noktalardan başlayıp akıllı telefonlara geçecek olan 5G modemlerinin bu yıl daha sonra cihazlarla birlikte gönderilmesini bekliyor. Intel ise, 2019’a kadar 5G çipinin olmayacağını kamuoyuna açıkladı.

Apple’ın, Bluetooth ve Wi-Fi mobil yongaları ve MacBook işlemcileri gibi diğer alanlardaki Intel bileşenlerinden uzaklaştığı da söyleniyor. Ancak Apple’ın hücresel modemlerle ilgili olarak Intel ile olan ilişkisine zarar vereceğine dair hiçbir belirti yok. Apple’ın hala MediaTek gibi başka bir ortak kullanabileceğini ya da Apple’ın 5G‘de gemiyi kaçırmış gibi hissetmesi durumunda Qualcomm ile olan ilişkisini onarabileceği küçük bir şans var.