Araştırmaya Göre, Oyuncu Kızların Sosyal Becerileri Zayıflıyor

Araştırmaya Göre, Oyuncu Kızların Sosyal Becerileri Zayıflıyor

Bu hafta Çocuk Gelişimi Araştırmaları Derneği, oyun oynamanın çocukların gelişimi üzerindeki etkilerine odaklanan bir çalışmanın sonuçlarını yayımladı. 6 yaşından büyük 873 Norveçli çocuk üzerinde yapılan çalışma, 6 yaşından başlayarak 12 yaşına geldiklerinde sonuçlandı ve ebeveynler ve öğretmenler için anketler dahil edildi.

 

Çalışma geniş bir bulgu yelpazesine sahipken, belki de en ilginç olanı, erkeklerin kızlara göre sosyal gelişimi arasındaki farkları içermektedir. Video oyunu çalışmasına göre, erkeklerin sosyal gelişimleri video oyunlarından etkilenmedi, ancak ergenlik dönemlerinden önce oyun oynayarak daha fazla zaman geçiren kızlar, iki yıl sonra daha zayıf sosyal beceriler sergilediler.

 

Çalışma aynı zamanda BMI (vücut kitle indeksi) daha yüksek olan çocukların ait olma gereksinimlerini doldurmanın bir yolu olarak video oyunlarına yönelmesinin daha muhtemel olduğunu buldu. Bununla birlikte, çalışma yüksek BMI’li çocukların daha genel olarak sosyal becerilerini geliştirmede problem yaşamaya eğilimli olduğunu iddia ediyor.

 

Çalışmaya dayanarak, video oyunları ile sosyal becerilerin gelişimi arasında bir bağlantı olduğu görülüyor. Bir yandan, araştırma genç yaşta oynayan çocukların sosyal becerilerini geliştirmek için mücadele ettiğini ve sosyal becerileri zayıf olanların sosyal etkileşim eksikliği nedeniyle kaybedilen boşluğun bir kısmını doldurmaya yöneldiğini iddia ediyor. Bu, kızlarda daha yaygın gibi görünmektedir, ancak çalışmanın bulgularından biri, erkeklerin oyun sürelerinin sosyal gelişimlerini pek engellemediğidir.

 

Tabii ki, Norveç’teki 873 çocuk sadece küçük bir örneklem büyüklüğüdür ve bir bütün olarak çocukların göstergesi olmayabilir. Yine de, bir çocuğun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olması için, dikkate almaya ve izlemeye değer çalışmalardan elde edilen bulgular var.