Yılın başında Microsoft’un oyun bölümü, kendi temel geliştirme ve oyun yayınlama sorunlarına odaklanmak yerine, generatif yapay zeka yarışına katılmaya karar verdi. Şirket, yeni projeler yaratma sürecini hafifletmek ve eski oyunları koruma konusunda yardımcı olması planlanan Muse adında bir YZ modeli tanıttı. Ancak, iddialı ifadelerine rağmen, uzmanlar teknolojiyi yakından inceledi ve onun zaten modası geçmiş olduğu ve ilan edilen tüm alanlarda pratik bir değeri olmadığı sonucuna vardı.
Microsoft, Ninja Theory ile birlikte, başarısız Bleeding Edge oyunu üzerinde eğitilen oynanış oluşturma için bir YZ tanıttı.
Muse’un duyurusundan bu yana, oyun endüstrisi temsilcileri arasında hiçbir heyecan uyandırmadı. Modelin eğitimi, hızla desteğini kaybeden Ninja Theory’nin başarısız çok oyunculu aksiyon oyunu Bleeding Edge temelinde gerçekleştirildiği için eleştirilerin bir başka nedeni olmuştu. Muse’u detaylı bir şekilde analiz ettikten sonra, korkuları doğrulandı.
Microsoft’un bu sistemi “türünün ilk örneği” olarak ilan etmesine rağmen, benzer teknolojiler çok daha önceden ortaya çıktı. Örneğin, 2024’te İsrailli şirket Decart, gerçek zamanlı oyun dünyaları üretebilen Oasis’i tanıttı. Aynı yıl, Google DeepMind bölümü, nesnelerin davranışını ve aydınlatmayı simüle ederek, metin veya görsel temelinde sanal alanlar oluşturabilen Genie 2’yi duyurdu. Nvidia GameGAN, motor veya kaynak kod olmadan Pac-Man oyununun bile yeniden yaratılmasını başardı. Bu gelişmeler ışığında Muse, bir devrim yerine geç kalmış bir deney gibi görünüyor.
Wired gazetecileri, büyük stüdyolardan geliştiriciler ile Muse duyurusunu tartıştı ve hepsi son derece şüpheciydi:
“Bu, klasik bir Xbox problemi — yetenekli uzmanları kaybediyorlar, ancak hiçbir gerçek sorunu çözmeyen YZ’ye düşüncesizce yatırım yapmaya devam ediyorlar.”
— diye AAA oyun geliştiricisi, anonim kalmayı tercih eden biri belirtti.
“Bana öyle geliyor ki, Muse’un gerçek hedef kitlesi geliştiriciler değil, şirketin YZ’ye tamamen odaklandığını göstermek istedikleri Microsoft hissedarları.”
— diye bir başka muhatap ifade etti.
Creative Assembly’nin gelişim direktörü Marc Berredge’a göre, Muse fikri hatalı. Bilgisayarların insanlar gibi öğrenemeyeceğini vurguladı:
“Prototipleme, sadece sonuç değil, aynı zamanda süreçtir. İşte bu süreç aracılığıyla geliştirici ana bilgileri özümsüyor. Bunu otomatize etmek, kaçınılmaz olarak uzmanların hazırlık seviyesini etkileyecektir.”
Model, eski oyunları koruyacak gerçek araçların eksikliği nedeniyle özellikle sert eleştirilere maruz kaldı. Uzmanlar, sistemin kaybolan mekanikleri yeniden oluşturamadığını veya klasik projeleri yeni platformlar için uyarlayamadığını belirtti. Bu konuda daha fazlasını ayrı bir gönderide anlattık:
Microsoft’un Muse YZ’si oyunlar yaratmıyor – ve kesinlikle oyunların korunması sorununu çözmeyecek.
Uzmanlar, Muse’un sadece Microsoft’un YZ geliştirmelere olan katılımını gösterme çabası olduğu sonucuna vardı, endüstriye gerçekten faydalı bir şey sunmadı.