Automated Market Makers (AMM) Nedir?

Automated Market Makers (AMM) Nedir?

Bu protokoller, alıcıları ve satıcıları likidite ile eşleştirmek için sipariş defterleri yerine algoritmalar kullanır.

AMM'lerde izinsiz olarak takas edilen dijital varlıklar, aracılara olan ihtiyacı azaltır. Merkezi olmayan değişim protokolleri, işlemleri kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeler, likidite havuzları, likidite sağlayıcıları ve çoğu durumda veri kahinlerini kullanır.

AMM'ler kriptonun popülaritesinin artmasından çok önce var olmasına rağmen, bu protokoller artık merkezi olmayan finans ekosisteminde çok önemli oldukları için çoğunlukla kripto ile ilişkilendiriliyor. Yüksek net değer gereksinimleri olmaksızın likidite getiri fırsatları yaratırlar.

AMM'ler ve kripto para birimi yatırımlarınızda ne tür rol oynuyor, gelin birlikte öğrenelim.

Otomatik Piyasa Yapıcılar Nasıl Çalışır?

Otomatik piyasa yapıcılar, ticaret token çiftlerini güçlendirmek için formüller kullanır. Örneğin, BTC-USDC bir ticari token çiftidir. Bu formüller, alıcılar ve satıcılar için likit bir ticaret piyasası oluşturan akıllı sözleşmeler olarak bilinir. Tüm ticaret, eşler arası sözleşme temelinde gerçekleşir, bu da diğer tüccarların ve piyasa yapıcıların karşı taraf olarak hizmet etme ihtiyacını ortadan kaldırır.

AMM'lerde sipariş defterleri ve sipariş türleri bulunmaz. Bunun yerine, formüller varlık fiyatlarını belirler.

Ticaret yapmak için başka bir tarafa veya tüccara ihtiyacınız yoktur. Bunun yerine, piyasayı sizin için yapan sözleşmeyle doğrudan etkileşime girersiniz, dolayısıyla otomatik piyasa yapıcılarla etkileşime girmiş olursunuz.

Ancak hiçbir karşı taraf olmadan, AMM kripto protokollerinde pazarı kim yaratıyor? Likidite sağlayıcıları, eşler arası ticarete güç veren akıllı sözleşmeleri başlatır. Token çiftleri yatırarak herkes likidite sağlayıcısı olabilir.

AMM'ler Neden Önemlidir?

AMM'ler, likidite sağlayıcıları için güçlü getirilerle kriptoya yatırım yapmak için güvenli (ancak risksiz değil), istikrarlı bir yol sağlar. Bu piyasalar, aracılara ihtiyaç duymadıkları için kendi kendilerini idame ettirirler. Formüller, yatırımcılar için güvenlik ve güven sağlayan akıllı sözleşmeleri güçlendirir.

Algoritma güdümlü prosedürler, herkesin bir likidite sağlayıcısı olmasına veya basit ve net bir şekilde kripto ticareti yapmasına izin verir. Bu, bir AMM'ye yatırım yapmanın risksiz olduğu anlamına gelmez, çünkü her türlü yatırımın riskleri vardır.

Likidite Sağlayıcıların ve Likidite Havuzlarının Rolü

AMM'lerin çalışması için likidite gerekir. Likidite havuzu, birçok sağlayıcının akıllı sözleşmeler kullanarak varlıklarını bir araya getirmesine olanak tanır. Yatırımcılar bu havuzları kullanarak dijital varlıklarını değiştirebilirler. Örneğin bir tüccar, BTC'yi USDC ile takas etmek veya USDC'yi BTC ile takas etmek için bir BTC-USDC havuzu kullanabilir. Likidite havuzları, varlıklar için büyük fiyat dalgalanmalarından kaçınmaya yardımcı olur ve AMM'ler, diğer tüccarlara dayanmayan formüller kullanarak bu varlıkların değerini tutar.

Kalıcı Kayıp Nedir?

Bir tüccar tokenlerini bir likidite havuzuna yerleştirdiğinde ve ardından fiyat değiştiğinde kalıcı kayıp meydana gelebilir. Bu jetonların değeri şimdi yatırım zamanında olduğundan daha düşük, yani onları şimdi kaldırırsanız değerleri düşecektir.

Ancak bu kayıplar, siz yatırımı likidite havuzundan çıkarana kadar kalıcı kalmayacaktır. Döviz uygun bir noktaya ulaşana kadar likiditenizi kaldırmak için bekleyebilirsiniz. Ve tüm bu süre boyunca, diğer tüccarların likiditenizi kullanarak alım satım yapmasına izin verdiğiniz için işlem ücretleri kazanacaksınız.

Bu nedenle, yatırdığınız tokenlerin orijinal değerinin bir kısmını kaybetseniz bile öne çıkabilirsiniz. Varlıklarınızı satana kadar tokenlerinizin değeri değişmeye devam edecektir. Ancak o zaman kaybınız veya artan değeriniz kalıcı olacaktır.

Konsept, borsadaki gerçekleşmemiş kazanç ve kayıpları yansıtır. Bir hisse senedinin fiyatı yükselmiş veya düşmüş olsa da, hisse senedini satana kadar bu kazanç veya kayıpların farkına varmazsınız. Tüm bu süre boyunca, değeri yatırım yaptığınız zamandan daha düşük olduğunda hisseyi satarsanız, bu yatırımdan zararları dengeleyecek bir pay kazanıyor olabilirsiniz.

Sabit Ürün Formülü

Sabit bir ürün formülü, bir yatırımcının ticaret yaptığı ticaretin veya varlığın büyüklüğüne göre değişmeyen formüldür. Bu ticaretin kuralları ve ona eşlik eden fiyat değişiklikleri her zaman aynıdır.

Çoğu AMM, sabit bir ürün pazar yapıcı modeli kullanır. Bu modelin formülü X * Y = K'dir. Formül, toplam likidite miktarının sabit kalmasını gerektirir. Formüldeki K budur. X ve Y, likidite havuzuna yatırılan iki tokeni temsil eder. Bu iki tokenin değeri her zaman K olmalıdır. Yani Y'nin değeri arttıkça, X'in değeri de azalmalıdır ve bunun tersi de geçerlidir.

Formül, herhangi bir noktada ne kadar token alındığından veya satıldığından bağımsız olarak her işlemin fiyatını belirler.

Kaymayı Önlemek veya En Aza İndirmek

Kayma, bir varlığın mevcut piyasa fiyatı ile emrinizin yerine getirildiği fiyat arasındaki farktır. Kaymanın etkisi, AMM'nin kullandığı formüle göre değişecektir.

Kaymayı önlemek için derin pazarlar aramalısınız. Bunun nedeni, likidite havuzlarındaki dalgalanmaların daha çok küçük pazarlarda meydana gelmesidir. Dolayısıyla bir havuzda ne kadar fazla likidite varsa, işlemlerin o havuzdaki varlıkların değeri üzerinde o kadar küçük etkisi olacak ve kayma yaşama şansınızı azaltacaktır. Başka bir çözüm, birden fazla borsada işlem yapmaktır. Kurumsal tüccarlar bazen büyük bloklu alım satımları gerçekleştirmek için birden fazla borsada likiditeye erişmek için akıllı sipariş yönlendirme ile birleştirilmiş bir kripto alım satım API’si kullanır.

Otomatik Piyasa Yapıcıların Faydaları

Otomatik piyasa yapıcılar, daha fazla yatırım istikrarı ve netliği etrafında dönen birçok büyük avantaja sahiptir. İşte AMM'lerin en önemli avantajlarından bazılarına bir göz atalım.

Diğer tüccarların yokluğunda likidite sağlayın: çünkü hem alıcılar hem de satıcılar olan tüccarlar, diğer alıcılar ve satıcılar yerine varlıkları bir likidite havuzuyla takas eder.

Fiyat manipülasyon taktiklerini azaltın: formül token çiftlerinin değerini sabit tuttuğundan, tüccarların kendi kendine işlem ticari (wash trading), önden koşma ve diğer fiyat manipülasyon taktikleri gibi taktikleri kullanma yeteneğini azaltır

Şeffaflık sağlar: zincirleme işlemler yaparak ve tüccarların alım satım yaparken varlıklarının velayetini korumalarını sağlar

Otomatik Piyasa Yapıcılar ve Emir Defterleri Karşılaştırması

Bir AMM, üçüncü bir tarafa güvenmez çünkü bu protokoller, alım satımları mümkün kılan likidite havuzlarına dayanır.

Emir defterleri, daha gelişmiş alım satım fonksiyonları sağlayabilir ve alım ve satım için belirli bir fiyattan emirleri doldurabilir. Ayrıca, bir emir defteri kullanarak alım satımların grafiğini çıkarmak ve analiz etmek, AMM'lerde olduğundan daha kolaydır. Limit emirleri verebilmeniz, belirli bir fiyat için piyasayı izlemeye vakti olmayan, seyrek tüccarlar için emir defterlerini daha iyi hale getirir.

Hibrit Değişimler: CEX + DEX = HEX

Her iki dünyanın da en iyisini sunmak için hem CEX hem de DEXexchange modellerinin avantajlarını birleştiren hibrit DEX'ler şimdi ortaya çıkıyor. Hibrit bir borsa, yatırımcılara kayıpları azaltmak için zararı durdurma emirleri ayarlama fırsatı da verebilir. Bir Hibrit borsada, AMM, emirleri bir Merkezileştirilmiş Emir Defterine ekleyerek, AMM'nin öngörülebilir likiditesi ile merkezi döviz ticaretinin kolaylığını sağlar.

AMM Kripto Yatırım Stratejileri

Otomatik Piyasa Yapıcılar, kayıp olasılığını azaltırken kriptoya yatırım yapmaya başlamak için mükemmel bir yol sunar. Likidite havuzu yatırımı, kriptoya başlamak için çok daha istikrarlı bir yapı olabilir. Apifiny HEX gibi bir hibrit bir sistem kullanmak, hem sipariş defterlerinin hem de AMM'lerin en iyilerini bir araya getiriyor.