Financial Times tarafından yapılan bir habere göre, Avrupa Komisyonu, Apple şirketini dijital pazarlar yasasını (DMA) ihlal etmekle suçladı. Şirketin yakın gelecekte App Store mağazasında rekabete aykırı davranışlar sergilediğine dair suçlamalar getireceği belirtiliyor.
Dijital Pazarlar Yasası (DMA), çevrimiçi platformların, tüketicileri içerik, ürün ve hizmetlerle buluşturan büyük çevrimiçi platformların pazar gücünü suiistimalini önlemeyi amaçlayan Avrupa yasasıdır. Bu yasa, yalnızca 2024 yılında Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girmiştir.
Financial Times’ın verdiği bilgiye göre, Avrupa Komisyonu, Apple’ın App Store’daki uygulama geliştiricilerinin Apple’a komisyon ödemeden hizmetlerini kullanıcıya sunmalarını engellediğini ve bunu kasıtlı olarak yaptığını düşünüyor.
Eğer ihlal tespit edilirse, Avrupa Birliği Apple’a tersine ceza uygulayabilir. DMA ihlali için verilebilecek maksimum ceza miktarı şirketin günlük ortalama gelirinin %5’i olup, cezanın günlük olarak ödenmesi gerekmektedir. Apple için maksimum ceza miktarı günde 1 milyar doları geçecektir.
Şu anda Apple temsilcileri, Financial Times’ın haberine ilişkin herhangi bir yorum yapmamıştır.