Avrupa Komisyonu, Oyun İçi Eşyaların Fiyatlarını Gizleyen Sanal Paraları Yasaklamak İstiyor

Avrupa Komisyonu, Oyun İçi Eşyaların Fiyatlarını Gizleyen Sanal Paraları Yasaklamak İstiyor


Avrupa Birliği, video oyunları alanında tüketici haklarının korunmasına yönelik yeni kurallar getirerek, mikro işlemlerin ve oyun içi satın almaların şeffaflığına özel bir önem verdi.

Oyunlarda, nesnelerin gerçek para birimi eşdeğerlerinin gösterilmesi gerekiyor ve para birimi paketleri, fazlasını satın almak zorunda bırakmayacak şekilde nesnelerin değerine uygun olmalıdır. Bu ilkeler, tüketicilerin haklarının korunmasına yönelik mevcut AB yasalarına uygun olarak yasal olarak zorunludur.

Avrupa Birliği, mikro işlemlerin, sanal paraların ve oyun içi satın almaların Fortnite, Call of Duty FIFA ve NBA 2K gibi oyunlarda nasıl kullanıldığını doğrudan ilgilendiren tüketici haklarının korunması için yeni bir kurallar seti getirdi.

AB Tüketici Haklarını Koruma Ağı (CPC) tarafından ortaya konulan yeni prensipler, bu sistemlerin oyunculara nasıl sunulduğunun şeffaflığını ve hesap verebilirliğini artırmayı hedefliyor. Onlar “prensip” olarak adlandırılsa da, tüketicilerin haklarının korunmasına yönelik mevcut AB yasaları tarafından desteklenmekte ve yasal bir güce sahiptir.

En önemli değişikliklerden biri fiyatların gösterimi ile ilgilidir. Yeni kurallara göre, oyunlarda herhangi bir oyun içi nesnenin gerçek para birimi eşdeğeri açıkça belirtilmelidir. Eğer Fortnite’ta bir skin 2500 V-bucks değerindeyse, oyun aynı zamanda bunun 20 Amerikan dolarına eşdeğer olduğunu göstermelidir. Aynı şey NBA 2K VC veya Call of Duty COD Points için de geçerli – oyuncular ne kadar harcadıklarını gerçek anlamda görebilmelidir.

Başka bir kilit kural, oyun içi paraların nasıl satıldığı ile ilgilidir. Yayıncılar, oyuncuları ihtiyaçlarından fazlasını satın almaya zorlayacak şekilde para birimi paketlerini yapılandıramazlar. Örneğin, bir nesne 2800 V-bucks değerindeyse ama en yakın satın alınabilir paket 3000 V-bucks ise, bu artık izin verilmeyecek. Para birimleri artık, mevcut oyun içi içeriğin değeriyle 1:1 oranında erişilebilir olmalıdır.

Kurallar, birden fazla oyun içi para biriminin kullanıldığı veya bir satın alım yapmak için birden fazla takasın gerektiği kasten karışık sistemlere de karşıdır.

Bu kavram, bir dizi prensip şeklinde sunulmuş olmasına rağmen, yürürlükte olan uygulama mekanizmaları zaten var. Kabul edilip yaygınlaştırılırsa, oyun içi satın almaya yönelik daha şeffaf ve daha az manipülatif bir yaklaşıma doğru daha güçlü bir eğilim görülebilir.