Güzel değil mi? Resim, merkezinde Güneş Sistemini bulunduran bilinen evrenin tamamını içeren logaritmik ölçekli bir görüntü.
Güneş Sistemini kuşatan Kuiper kemeri, Oort bulutu, Alfa Centauri yıldızı, Perseus Arm, Samanyolu galaksisi, Andromeda galaksisi, diğer yakın galaksiler, kozmik web, kozmik mikrodalga radyasyon ve Big Bang sonucu üretilen görünmez plazma bu resimde görünüyor.
Müzisyen ve sanatçı Pablo Carlos Budassi tarafından yaratılan görüntü, Princeton Üniversitesi araştırmacılar tarafından bir araya getirilen Evren’in logaritmik haritalarının yanı sıra, kendi teleskopları ve fitilli uzay aracı tarafından yapılan gözlemlere dayanılarak NASA tarafından üretilen görüntülere dayanıyor.
Gökbilimciler J Richard Gott ve Mario Juriç liderliğindeki Princeton ekibi, Sloan Digital Sky Survey verilerindeki evrensel logaritma haritasını temel aldı.
Son 15 yılda New Mexico’daki Apache Point Observatory‘da 2,5 metrelik geniş açılı bir optik teleskop kullanılarak 3 milyon astronomik nesnenin spektrumları da dahil olmak üzere şimdiye kadar yapılmış olan evrenin en ayrıntılı 3 boyutlu haritaları oluşturuldu.
Logaritmik haritalar, gözlemlenebilir evren kadar büyük bir şeyi görselleştirmenin kullanışlı bir yoludur, çünkü eksenlerdeki her artış, eşit artışlardan ziyade 10 kat artar.
Budassi, Tech Insider’a “Oğlumun doğum günü için hexaflexagons çizerken kozmosun ve Güneş Sisteminin merkezî manzaralarını çizmeye başladım” dedi.
“O gün bir logaritmik görüş fikri geldi ve ertesi gün NASA görüntülerini ve kendi başıma yarattıklarımı kullanarak Photoshop’la bir araya getirdim.” diye ekledi.
Kaynak: 1