Bitfury, Bitcoin Suçuyla Mücadele İçin Yeni Yazılımlar Başlattı

Bitfury, Bitcoin Suçuyla Mücadele İçin Yeni Yazılımlar Başlattı

2011’de bir Bitcoin madencilik şirketi olarak kurulan Blockchain teknoloji grubu Bitfury, 30 Ocak Salı günü yayınlanan basın açıklamasına göre, Bitcoin‘le ilgili suçlarla mücadele etmeye yardım etmek üzere tasarlanan Crystal adlı bir yazılım paketini başlattı.

Crystal, kullanıcıların Bitcoin Blockchain’de gerçekleşen suç faaliyetlerini tespit etmelerini, incelemelerini sağlayacak ve yasadışı işlemlerle bağlantılı coinlerle etkileşimde bulunmalarını engelleyecek.

30 Ocak’dan itibaren bireyler için Crystal‘in ücretsiz demo sürümü mevcutken, kurumsal müşteriler için tam sürüm Mart 2018’de piyasaya çıkacak.

Bitfury’ye göre, Crystal‘i geliştirmek yaklaşık iki yıl aldı. Şirket, 2015 yılında mali ve devlet kurumlarının Bitcoin ile gerçekleştirilen suç faaliyetlerine karşı savaşmalarına yardımcı olacak bir araç sunma fikriyle yola çıktı.

Bitfury CEO’su Valery Vavilov, “Bitcoin işlemlerini izleyebilmeniz ve para kazanmakta olduğunuz bu bitcoinin adresinin yeşil veya siyah olup olmadığına bakabilmeniz için endüstrinin bazı çok kullanışlı araçlarına ihtiyacı var” dedi.

Crystal, şüpheli işlemleri son adrese veya çekilme noktasına kadar izleyebilen detaylı risk puanlamaya sahiptir. Aynı zamanda, bu adresin bilinen yasadışı faaliyetlerle ne kadar yakından ilişkili olduğuna bağlı olarak tahmin edilen herhangi bir adresin risk puanını hesaplayabilir.

Diğer araçlar arasında Bitcoin adreslerinin bağımsız olarak izlenmesi, güvenlik raporlarının derlenmesi, paylaşımı ve üçüncü parti platformların Crystal‘in araçlarının üzerinde özelleştirilmiş çözümler oluşturmasına izin verecek olan REST Uygulama Programlama Arayüzü (API) bulunmaktadır.

Birleşik Krallık’ta türünün ilk örneği olan kripto para  soygunu vakası 28 Ocak Pazar günü bildirildi. Dört silahlı adam, kripto ticareti yapan bir tüccarın evine girdi ve tüm bitcoinleri soygunculara gönderdi.

26 Ocak’ta ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), kripto para tehdidi aracı olarak kullanılan sahte e-posta ölüm tehditlerinin artmasıyla ilgili bir uyarı yayınladı.

Bitfury‘nin Crystal çözümü, çalınan bitcoinlerin nihai çekilme noktasına kadar takip edilmesiyle, bu gibi durumlarda suçluların yakalanmasına  potansiyel olarak yardımcı olabilir.

Bu ayın başlarında, Bitfury, gelecek odaklı yüksek teknolojili projeleri desteklemek için geliştirilen kripto dünyasındaki Emercoin‘e stratejik bir yatırım yaptı.

Kaynak: 1