Bitcoin Blok Zinciri
Bitcoin madenciliği kasıtlı olarak kaynak yoğunluğu ve zor olması için tasarlanmıştır; böylece madenciler tarafından her gün bulunan blokların sayısı sabit kalır. Bireysel blokların, geçerli sayılabilecek bir iş kanıtı içermesi gerekir. Bu iş kanıtı, bir blok aldığı her seferinde diğer Bitcoin düğümleri tarafından doğrulanır. Bitcoin “hashcash” iş kanıtı işlevini kullanıyor.
Madenciliğin başlıca amacı, Bitcoin düğümlerinin, güvenli, kurcalanmaya karşı direnen bir uzlaşmaya varmalarına izin vermektir. Madencilik, Bitcoinleri sisteme dahil etmek için kullanılan mekanizmalardır: Madenciler, işlem gönderen kullanıcılar tarafından ödenen ücretin yanı sıra yeni oluşturulan coinlerin bir “sübvansiyon” ödemesini alırlar.
Bu her iki servis de, yeni coinlerin merkezsiz bir şekilde yaymak ve aynı zamanda insanlara sistem güvenliği sağlamak için kullanılır.
Bitcoin madenciliği, diğer emtiaların madenciliğini andırdığı için madenci olarak adlandırılır. Harcama gerektirir ve altın gibi emtiaların yerden çıkarılma oranını andıran bir oranda yavaş yavaş yeni para birimi sağlar. Biraz daha bilgi için diğer Bitcoin madenciliği haberimize göz atabilirsiniz.
İş kanıtına geçmeden önce Bitcoinin kullandığı “hashcash” iş kanıtı inceleyelim.
Hashcash Nedir?
Bitcoin, Bitcoin madenciliği çekirdeği olarak hashcash İş Kanıtı işlevini kullanır. Tüm bitcoin madencileri; CPU, GPU, FPGA veya ASIC’lerin çabalarını harcamış olup, blok zincirinin evriminde oy gibi davranan ve blok zincir işlem günlüğünün geçerliliğini ispatlayan hashcash provalarını oluşturur.
Birçok şifreleme algoritması gibi hashcash, HMAC veya RSA imzalarının takılı bir karma işlevi üzerinde tanımlandığı gibi bir yapı bloğu olarak bir karma işlev kullanır (genelde algoritma karmasının adlandırma kuralı ile gösterilir: HMAC-SHA1, HMAC-MD5, HMAC-SHA256, RSA-SHA1 vb.). Hashcash; hashcash-SHA1 (özgün), hashcash-SHA256^2 (bitcoin), hashcash-Scrypt(iter=1) (litecoin) gibi çeşitli fonksiyonlarla örneklenebilir.
İş Kanıtı Nedir?
İş kanıtı, belirli gereksinimleri karşılamak için üretmenin (pahalı, zaman alan) olduğu bir veri parçasıdır. Verilerin sözü geçen şartları yerine getirip getirmediğini kontrol etmek önemsiz olmalıdır.
Bir iş kanıtı üretmek, olasılığı düşük olan rasgele bir süreç olabilir, böylece geçerli bir iş kanıtı oluşturulmadan önce ortalama olarak çok fazla deneme yanılma gerekir. Bitcoin, hashcash iş kanıtı kullanır.
Bu fikrin bir uygulaması olarak; e-mail spam önleme işlemi hashcash’ı bir yöntem olarak kullanıyor. Her e-mail’de, e-mail içeriği üzerinde (işlenecek adres de dahil olmak üzere) iş kanıtı istenir.
Meşru e-mailler kanıtı kolaylıkla oluşturacak işi yapabilmektedir (tek bir e-mail için fazla iş yapmak gerekmemektedir). Ama kitle spam e-mail gönderenler için, gerekli kanıtları üretmekte zorlanırlar (ki bu büyük bilgisayar kaynakları gerektirir).
Hashcash iş kanıtları, blok üretimi için Bitcoin’de kullanılır. Blokların kabul edilmesi için her bloğun verileriyle bağlantılı iş kanıtı gereklidir. [Bu çalışmanın zorluğu] (/bitcoin-madenciliği-zorluk/ şeklinde), ağ tarafından yeni blokların her 10 dakikada bir oluşturulma oranını sınırlayacak şekilde ayarlanır.
Başarılı üretim olasılığı çok düşük olduğundan, ağdaki hangi çalışan bilgisayarın bir sonraki bloğu oluşturabileceğini önceden tahmin edilemez yapar.
Bir bloğun geçerli olabilmesi için geçerli hedefin altında bir değere sahip olması gerekir; bu, her bloğun işi üretmek için yapıldığını gösterdiği anlamına gelir. Her blok bir önceki bloğun karmasını içerir, bu nedenle her bloğun birlikte büyük miktarda çalışma içeren bir blok zinciri vardır.
Bir bloğun değiştirilmesi demek (yalnızca aynı öncülü içeren yeni bir blok yaparak yapılabilir), tüm ardılları yeniden üretmesi ve içerdikleri çalışmayı yeniden başlatması anlamına gelir. Bu, blok zincirini müdahalelere karşı korur.
En yaygın kullanılan iş kanıt planı, Bitcoin tarafından tanıtılan SHA-256‘dır. İş kanıtı işlevi için kullanılan diğer bazı karma algoritmaları ise; scrypt, Blake-256, CryptoNight, HEFTY1, Quark, SHA-3, scrypt-jane, scrypt-n ve kombinasyonları.
Blok Zinciri Nedir?
Bitcoin Madenciliği Zorluğu Nedir?
Hesaplama Zorluğu Problemi
Bitcoin madenciliği bir blok kaldırılması zordur. Çünkü bloğun ağ tarafından kabul edilmesi için bir blok başlığının SHA-256 karmasının hedefin altında veya ona eşit olması gerekir.
Bu sorun açıklama amacıyla basitleştirilebilir: Blok karması belirli sayıda sıfır ile başlamalıdır. Sıfırlarla başlayan bir karmanın hesaplanma olasılığı çok düşüktür, bu nedenle birçok girişim yapılmalıdır. Her turda yeni bir karma oluşturmak için bir nonce artırılır.
Bitcoin Ağı Zorluk Ölçütü
Bitcoin madencilik ağı zorluğu, şimdiye kadar bulunabilecek en kolay blokla karşılaştırıldığında yeni bir blok bulmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Her 2016 blokta, herkesin bu zorlukta madencilik yaptığı önceki 2016 bloklarının tam iki hafta içinde üretileceği bir değere göre yeniden hesaplanır. Bu, ortalama on dakikada bir blok verecektir.
Daha fazla madenci katıldığında blok oluşturma oranı artacaktır. Blok oluşturma oranı arttıkça, blok yaratma oranını geriye iten zorluk telafi etmek için yükselir. Kötü niyetli madenciler tarafından gerekli zorlukları karşılamayan tüm bloklar ağdaki herkes tarafından reddedilecek ve bu nedenle değersiz olacaktır.
Blok Ödülü
Bir blok keşfedildiğinde; keşfeden kendini, bu ağdaki herkes tarafından kararlaştırılan bir sayıda bitcoin ile ödüllendirebilir. Bu ödül her 210.000 blokta veya yaklaşık dört yılda bir yarıya iner. 2009 yılında 50 bitcoin ile başlamış, 2014 yılında 25 bitcoine inmiştir. Şuan 420.000’inci blokta 12,5 bitcoine düşmüştür.
Buna ek olarak madenciye, işlem gönderen kullanıcılar tarafından ödenen ücretler verilir. Ücret, madenciyi kendi bloklarına dahil etmenin bir teşvikidir. Gelecekte, her bloğun madencilerin maden işçilerinin sayısının azalmasına bağlı olarak ücretler maden gelirinin çok daha önemli bir yüzdesini oluşturacak.
Güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesine bakabilirsiniz.