Bu neslin en çok satan 8 oyununun 7’si tek oyunculu oyunlar

Bu neslin en çok satan 8 oyununun 7’si tek oyunculu oyunlar

Tek oyunculu oyunlar her zaman geniş kitleleri kendine çekmiştir, ancak birçok yayıncı bu türün artık geçersiz olduğunu düşünmektedir. İstatistikler gösteriyor ki, yeniden oynanabilirlik ve kârlılık açısından çok oyunculu oyunlar ön planda olabilir, ancak tek oyunculu oyunlar hala lider konumdadır. Bu oyunlar genellikle maceraları, karakterleri ve hikayeleri ile milyonlarca insanın hafızasında uzun süre kalır. Bu ve diğer nedenlerden dolayı tek oyunculu oyunlar bu jenerasyonun en çok satanlar listesinde birinci sırayı almaktadır.

Rino’nun verilerine göre, bu jenerasyonun en çok satan ilk 8 oyunundan neredeyse tamamı tek oyunculu oyunlardır. Tek istisna Palworld (19 milyon), ancak bu oyun bile çoğu canlı servis oyununa benzememektedir.

İlk sırada Cyberpunk 2077 bulunmakta, satışları 25 milyon kopyayı aşmış durumda. Geçen yılın Hogwarts Legacy’i listede en hızlı satan oyun olmuş, yılda 24 milyon kopya satılmış. Onları Elden Ring (23 milyon), Zelda: Tears of the Kingdom (20,28 milyon), God of War Ragnarok (15 milyon), Spider-Man 2 (10 milyon) ve Baldur’s Gate 3 (10 milyon) takip etmektedir. Bu liste tek başına, tek oyunculu oyunların modern pazardaki mutlak hakimiyetini göstermektedir. Yayıncıların bu modelin dayanıklılığı konusunda endişe duymaları, bu tür oyunların bugün hiç olmadığı kadar iyi satış yapması anlamına gelmektedir. Kaliteli tek oyunculu oyunlar, temelinde, canlı servis oyunlarından sıkılan birçok oyuncu için daha çekici hale gelmektedir.

Her canlı servis oyununa Savaş Kartları ve mikro işlemciler gibi unsurların eklenmesi, izleyiciyi geri püskürtmüştür. Bu türün yaratıcılığının sınırlandığı da bir gerçektir, çünkü Call of Duty ve Fortnite gibi devler piyasada hakim konumda bulunmakta ve yeni fikirler hızla başarısız olabilmektedir. Öte yandan, tek oyunculu oyunlar geliştiricilere benzersiz fikirlerle deneme yapma özgürlüğü vermektedir.

Bir CRPG olan Baldur’s Gate 3’ün “Yılın Oyunu” olması gibi, benzer oyunlar için bu sadece bir sınırdır. Geçmiş yıllarda “Yılın Oyunu” tartışmalarında genellikle tek oyunculu oyunlar ön planda olmuştur: The Witcher 3, Red Dead Redemption 2 gibi oyunlar, tüm zamanların en iyi oyunları hakkında tartışmalarda adları geçmiştir.

Geçen yıl birçok mutluluk getirdi ve tek oyunculu oyunların hala birçok yönden inanılmaz olduğunu kanıtladı. Çok oyunculu oyunlar endüstride yerini alırken, yayıncıların daha fazla kar için bu tür oyunlara acele etmemesi gerektiği konusunda pek çok kişi şüphe duymamaktadır.