Çin Hükümeti Fortnite, PUBG ve Paladins Dahil Birçok Oyunu Yasakladı

Çin Hükümeti Fortnite, PUBG ve Paladins Dahil Birçok Oyunu Yasakladı

Çin’den Oyunlara Yasak

Çin'den Oyunlara Yasak

Bu ayın başlarında Çin hükümeti, çevrimiçi sosyal medya etiğini ihlal edip etmediklerini belirlemek için çevrimiçi oyunları gözden geçiren bir grup olan Online Ethics Review Committee (Çevrimiçi Etik İnceleme Komitesi)’ni kurdu. İlk parti incelemesinde yer alan 20 popüler çevrimiçi oyundan 11’ine Komite’nin kaygılarını ele almak için düzeltici önlem alması talimatı verildi. Diğer dokuz inceleme tamamen başarısız oldu ve şimdi ülkede yasaklanmış gibi görünüyor.

Listedeki oyunların birçoğu, Tencent ve NetEase gibi şirketler tarafından üretilen, Çin’de Batı’dan daha popüler olan oyunlar. Bununla birlikte, bunlardan 10 tanesi önemli Batılı kitlelere de sahip. Listede League of Legends, Overwatch ve Fortnite’ın yanı sıra birçok popüler oyun da yer alıyor.

League of Legends, “düzeltici eylem” gerektiren Overwatch, Diablo ve World of Warcraft‘ın arasına katılmıştır. Gözden geçirme sürecinin nedeni ise bir Reddit yazısına göre, Riot’un MOBA’sı “kadın karakterleri aşırı derecede açığa vurgulaması” ve “uyumsuz bir sohbet odası” sunmasından dolayıdır.

Overwatch, Diablo ve WoW’un hepsi de oyun içi sohbetten muzdariptir. Blizzard’ın FPS’si de “oyun görsellerinin yanlış değerleri destekmesi” nedeniyle eleştiriliyor. İnceleme, Diablo’nun ise görevlerinin “sahtekarlığı” içerdiği sonucuna varıyor.

Listedeki diğerleri de, tamamen yasaklanmış altı Batılı oyun grubudur. Bunların çoğu battle royale oyunu; PUBG, Fortnite, H1Z1 ve Ring of Elysium “kanlı” olmasından yasaklanmış durumda. Belki bu neden kabul edilebilir. Ama kan etkisinden yoksun olan Fortnite’ı ele aldığımızda biraz kafa karışırıcı hale geliyor.

Bir başka kahraman nişancı olan Paladins de “kadın karakterleri aşırı derecede açığa vurgulaması, kan ve kaba içeriği ortaya koymak” nedenlerinden dolayı yasaklandı. Fortnite’da olduğu gibi, Hi-Rez’in nişancısının karikatür estetiği herhangi bir kan etkisinden yoksun görünüyor.

Bu yasaklar en çok Blizzard ve Tencent’i etkilemiştir. PUBG, League of Legends ve Paladins oyunlarını da dahil ederseniz, Tencent listedeki 20 oyundan 6 tanesine sahiptir. Blizzard’ın 4 ve NetEase’nin de 3 oyunu listede yer almaktadır.