Çin, Yeni Yönergeyle Kripto Para Birimi Yasağını Sıktı

Çin, Yeni Yönergeyle Kripto Para Birimi Yasağını Sıktı

Kripto Para Birimi Yasağı

Kripto Para Birimi Yasağı

Wall Street Journal‘a göre Çin düzenleyicilerinin, insanların Çin’de sanal para almasına veya satmasına izin veren platformlarda “kapsamlı bir yasaklama” kararı aldığını biliyoruz. Çin Eylül’de erken saatlerde verdiği haberlere göre Bitcoin ticareti konusunda çatışma yaşıyor ve Bitcoin alışverişlerini kapatmayı da planlıyor ancak hükümet yetkilileri, görünüşe göre ülkenin döviz değişimlerine açık bir direktif sunarken bu hareket daha da ileriye gidiyor.

WSJ, Pekin merkezli alışverişleri “faaliyetlerini gevşetmekte ve müşterilerin mevduatlarına yönelik olarak bankaların hesaplarını Çarşamba gününe kadar kullanacaklarını” bildiren bir belgenin Cuma günü düzenlenecek özel bir toplantıda geçeceğini bildirdi. Pekin’deki toplantıda yetkililer, sanayi yöneticilerine yasak konusundaki kararını bildirdikleri belirtti. Kaynaklar, ABD’de Coinbase gibi çevrimiçi yabancı bitcoin alışverişi yapan borsalara anakara erişiminin ülkenin Great Firewall (Büyük Güvenlik Duvarı) tarafından engelleneceğini söyledi. 

Geçtiğimiz haftaya kadar tüccarlar, Çin’in ticari faaliyetleri çökertmesine rağmen alıcılar ve satıcıların bağlanmasına izin veren peer-to-peer veya tezgah üstü platformlara hala izin vereceğine inandı. Bitcoin‘in popülaritesi, günlük yatırımcıların Bitcoin’e, hatta yuan karşısında bahse girmesine rağmen, kriptokrasinin “ülkenin para arzının resmi kontrolünü zayıflatabilir” diye endişelenen yetkililerin düşüncelerini hızlandırabilir. Çin ayrıca ay başında ilk para tekliflerini yasa dışı bir kamu finansmanı biçimi olarak yasaklamıştı.