Çin’de Core i9-14900K işlemcisi satın alan bir Overclocker, içinde kristal olmadığını keşfetti.

Çin’de Core i9-14900K işlemcisi satın alan bir Overclocker, içinde kristal olmadığını keşfetti.

HKEPC yayını, ünlü overclocker Safedisk’in Çinli bir dolandırıcının kurbanı olduğu üzücü bir hikayeyi paylaşıyor. Safedisk, çalışmayan bir Intel Core i9-14900K satın alarak mağdur oldu.

Çip ile ilgili sorunu çözmek için, dünya sıralamasında üçüncü olan Güney Koreli overclocking şampiyonu, işlemcinin kapağını çıkardı ve içinde çip eksikliği olduğunu fark etti. Isı yayıcı kapağın altında, işlemcinin olması gereken yonga yerinin sadece boş olduğunu keşfetti.

HKEPC’nin Safedisk ve 14900K’nin karıştığı dolandırıcılık hikayesinin anlatımına göre, overclocker Intel Core i9-14900K’yi anakaradaki bir satıcıdan satın aldı. Safedisk’in muhtemelen bir sürü işlemci örneği vardı, ancak ilgisini fiyatlar, ambalaj veya ürün açıklaması gibi faktörler getirmiş olabilir. Çip elindeyken her şey baştan beri oldukça şüpheli görünmekteydi. İşlemci blister ambalajında geldi ve açıldığında garanti yitirilir notuyla donatılmış bir etiket vardı. Bu mesaj, ürüne çok fazla güven duyulmadığını ve kesinlikle Intel’in resmi politikası olmadığını göstermektedir.

İşlemciyi takılıp sistemi başlattığında bir ekran gelmedi ve büyük olasılıkla Safedisk bu duruma şaşırmadı. Bu deneyimli overclocker, çipte silikon olmadığını fark edebilirdi. Dışarıdan normal görünen ancak ölü bir işlemciyle karşılaşan Safedisk, içinde ne olduğunu fiziksel olarak kontrol etmeye karar verdi. Kapağı çıkarmak için araçla biraz uğraştıktan sonra büyük bir sürprizle karşılaştı. Her zamanki silikon yonganın yerine, yeşil temele bağlı olması gereken bir boşluk vardı, ve muhtemelen “silikon lotosu” böyle çalışmamalı.

Gerçekten de alıcılar, itibarsız satıcıların teklifleri veya son derece şüpheli fiyatlarla alışveriş yapılmamalıdır. Bu, bir uyarı olarak kabul edilebilir ve elbette dolandırıcılar yalnızca Çin’de değil, dünyanın her yerinde kötü işler çevirmektedir. Muhtemelen meraklı, işe yaramayan bir 14900K deneyimi nedeniyle çok fazla üzülmüş ya da çok para kaybetmemiştir.