Dijital Kuytu: Dragon’s Dogma 2 Geliştiricileri, İlk Yamasında Bazı İyileştirmeler Elde Etti, Ancak Bu Yeterli Değil

Dijital Kuytu: Dragon’s Dogma 2 Geliştiricileri, İlk Yamasında Bazı İyileştirmeler Elde Etti, Ancak Bu Yeterli Değil

Dragon’s Dogma 2’nin piyasaya sürülmesinden birkaç gün sonra Capcom, PC ve konsollarda karşılaşılan bazı sorunları gidermeye yönelik ilk yamasını yayınladı. Bazı performans iyileştirmeleri için değişiklikler de yapıldı. Bu değişiklikler Digital Foundry tarafından detaylı incelendi. Sonuç? Bazı durumlarda kesinlikle ileri bir adım ancak durum tüm platformlarda hala optimum değil.

PS5 ve Xbox Series X|S’ten başlayarak, güncelleme kare hızını 30 fps seviyesinde sabitleme ve global aydınlatma için ışın izleme özelliğini devre dışı bırakma seçeneği ekledi. İlk seçeneğin avantajı, sinir bozucu kare hızı dalgalanmalarını sınırlamasıdır (ancak bu dalgalanmaların Vernworth şehrinde hala 25 fps’ye kadar düşebildiğini unutmayın), ancak kare zamanı sabit değildir, 16 ila 50 ms arasında dalgalanır (ideal değer sabit 33,3 ms olmasıydı) ve akıcılık hissini geri getiremez.

Işın izleme özelliğini devre dışı bırakmak ise, oyunun GPU’sunu yoğun bir şekilde yüklediğinde PS5 ve Xbox Series X|S için bile performansta belirgin bir artışa neden olmaktadır. Son konsolda, hatta 60 fps’ye kadar yaklaşılabilir, ancak bu tabii ki çok nadir durumlarda, oyuncunun yerleşim yerlerinden, NPC’lerden ve diğer performansı etkileyen unsurlardan uzak açık havada bulunduğu durumlarda olabilir. Neredeyse hiç olmaz.

Problem, grafiksel bir ödünç almanın önemli olması, ışın izleme özelliğinin devre dışı bırakılmasının oyunu özellikle mekanlardaki (evler, dükkanlar ve zindanlar) aydınlatma konusunda etkilemesi ve Xbox’taki oyuncuların 120 Hz ekranlarda VRR ile yumuşatmalarına rağmen, her durumda kare hızındaki aşırı dalgalanmaların devam etmesi.

Yine de, Digital Foundry’nin elde ettiği sonuçlar göz önüne alındığında, Dragon’s Dogma 2 oyunculara daha kararlı 60 fps sunabilecek bir performans grafik modu sunma ve ek optimizasyon ve diğer grafiksel ödünçlerle gerçekleşebilecek bir ihtimal olduğu düşünülebilir, örneğin daha düşük bir çözünürlüğe sahip olabilir.

PC versiyonu için, Alex Battaglia’nın testleri, son Dragon’s Dogma 2 yamasının oyunun işlemci ile sınırlı olduğu durumlarda performansı %7 artırdığını ve oyunun en büyük ve kalabalık şehrindeki hareket ederken kare zamanını daha kararlı hale getirdiğini gösterdi.

Elbette, burada hala ilerleme kaydedilecek ve performans eski veya güçsüz işlemcilere sahip oyuncular için sorun olmaya devam ediyor, ancak en azından ileriye doğru bir adım, umarız ki yeni güncellemeler takip edecek.