Disco Elysium Geliştiricisi Stüdyo Yönetimi Hakkında: “Onlar Sanatçı Değil, Profesyonel Orospu Çocukları”

Disco Elysium Geliştiricisi Stüdyo Yönetimi Hakkında: “Onlar Sanatçı Değil, Profesyonel Orospu Çocukları”

Dün, CRPG 2019 oyunu Disco Elysium’un arkasındaki stüdyo ZA/UM’un, henüz duyurulmamış başka bir proje iptal ettiği bildirildi. Bu iptal, stüdyo sahipleri arasındaki zor ayrılıktan sonra üçüncü kez gerçekleşti.

Şimdi, Disco Elysium üzerinde çalışan ve artık kovulmayı bekleyen stüdyonun son kalan senaristi Argo Tuulik, ZA/UM’un “bir oyun stüdyosu olarak sonsuza dek kalacağını” düşündüğünü söylüyor. Tuulik, “ZA/UM kişiliklerinin, kurumsal bedeni geride bıraktığı kültürel bir hareket gibi, ölü derisinden çıkan Kobra Kralı gibi” diyor.

Tuulik stüdyonun yönetimine pek hayran değil ve “üstteki insanların, papyonlu ayakkabılı piçlerin, Harry’yi, Kim’i, […] Elysium’u, bizi de kandırdığını” iddia ediyor. “Onlar sanatçı değiller, onlar profesyonel piçler,” diyor.

ZA/UM’un zorluklarının temelinde, stüdyonun hisse senetlerinin kontrol paketini elde etmek için aldatıcı yollara başvurulduğu suçlamaları yatıyor. Disco Elysium’un oluşturulmasından önce ZA/UM, yaratıcı bir kolektifti, ancak stüdyoya yapılan yeni yatırımlar, görünüşe göre, yaratıcı temellerle öngörülenin çok ötesinde bir getiri talep etti. Bu, iptallere ve stüdyodan ayrılışlara yol açtı ve stüdyonun yaratıcı ruhunu adeta sömürdü. Tuulik’in açıklaması, oyunun arkasındaki yaratıcı güçlerin yeni bir ad altında gelecekte birlikte çalışabileceğini, ancak stüdyonun muhtemelen inanılmaz çıkışına rağmen, oyun çıkarmayacağını söylüyor.