Dünyada Son 2 Yıla Göre Akıllı Telefon Satışlarında Artış Oldu

Dünyada Son 2 Yıla Göre Akıllı Telefon Satışlarında Artış Oldu

   Son yıllarda teknoloji şirketlerini memnun etmeyen telefon satış rakamları mevcuttu. Bu rakamları arttırmak için şirketler yeni tasarımlar ve donanımsal geliştirmeler yaptılar. Ayrıca şirketlerin üzerinde en çok çalıştığı konulardan birisi de şüphesiz uzun ömürlü cihazlar. Tüketicilerin, cihaz fiyatları arttıkça sık sık yenilemeye gitmemesi sonucu sağlam cihazlar geliştirmeye çalışıyor. Şirketler de bu çalışmalarının meyvesini sene içerisinde almışa benziyor. Strategy Analytics isimli araştırma şirketinin yayınladığı son raporda satış rakamlarının iki yıl sonra artış gösterdiğini belirtti.

     2019 yılının Ekim ayının sona ermesiyle şirketler üçüncü çeyrek verilerini açıklamaya başladı. Araştırma şirketleri de açıklanan bu verileri baz alarak çeşitli araştırmalar ve raporlar yayınlıyorlar. Bu araştırmalar sonucunda  da şirketler yeni stratejiler üretmeye çalışıyor.

    Strategy Analytics’in yayınladığı son raporda akıllı telefon satışlarının geçen yılın üçüncü çeyreğinde şirketlerin yayınladığı rakamlar doğrultusunda bu yıl yüzde 2 oranında artış gösterdiği açıklandı. Geçen sene dünya genelinde akıllı telefon satışlarının sayısı 359.8 milyonken bu sene 363.3 milyona yükseldi.

   Strategy Analytics’in yönetici Linda Sui’nin yaptığı açıklamalara göre, satış rakamlarının artışta olmasının en önemli gerekçelerinden birinin şirketler arası rekabet için uygulanan düşük fiyat politikası. Ayrıca bu büyümenin diğer önemli sebeplerinden birkaçı ise büyük ekranlar ve 5G teknolojisi oldu.

   Bu yılın üçüncü çeyrek sonu verilerini yayınlayan şirketlerden Samsung ve Huawei büyüyen şirketler arasında yer aldı. Samsung, akıllı telefon satışlarını geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 8 oranında artış sağlamayı başardı. Diğer bir büyüme kateden şirket ise Huawei, geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 29 oranında artış gösterdi. 

    Samsung’un bu büyümeyi elde etmesinde ki en büyük etkenlerinden birisi ise hemen hemen her kitleden insanın dikkatini çekmeyi başaran Note 10 modelleri oldu. Yeni çıkardığı modellerle rakiplerinin önüne geçmeyi planlayan Samsung, bunu başarmışa benziyor. Huawei’de yaşanan büyümenin en büyük etkenlerinden birisi Çin’deki satışlarını olağanüstü şekilde arttırması. ABD’nin yaptığı yaptırımlara rağmen büyüme kateden şirket çok iyi satış rakamları elde etti.

  Apple tarafında ise bir düşüş söz konusu. Geçen seneyle aynı dönem karşılaştırıldığında yüzde 3’lük bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün en büyük nedenlerinden birisi ise tasarımların yeni modellerde tekrar etmesi. Kullanıcıların yeni tasarım beklentisini karşılayamayan Apple, satış rakamlarında yaşadığı düşüşle bunu belli etmiş oldu. Ancak yeni tanıttığı uygun fiyatlı cihazlarla birlikte tekrardan büyümeyi hedefleyen şirket özellikle Asya ve Amerika’da güzel rakamlar elde etmek istiyor.