Digital Foundry, geçtiğimiz hafta PS5, Xbox Series X|S ve PC için yayınlanan Fallout 4’ün ücretsiz bir sonraki nesil güncellemesi hakkında yeni bir karşılaştırma videosu yayınladı.
Konsollardaki yeniliklere gelince, yamur notlarında iki ana grafik moduna değiniliyor: standart ayarlarla 4K 60 fps performans dinamik modu ve yüksek grafik ayarlarına sahip 4K 30 fps kalite modu, PC’deki Ultra ile karşılaştırılabilir düzeyde. Bu iki ana seçeneğe ek olarak Bethesda, oyunu 1440p ve/veya 120Hz çözünürlükle çalıştıranlar için diğer modlar da eklemiştir.
Ancak Xbox Series X’teki bir problem ilgi çekicidir. Bethesda’nın resmi notlarda belirtildiği gibi, tüm grafik modları 60 fps ve 4K için tasarlanmıştır; ‘Performans’ modu, kare hızını sabit tutmak için ayrıntıları daha da düşürür.
Ancak Digital Foundry tarafından videoda gösterildiği gibi, gerçekte, “Kalite” veya “Performans” ön ayarı arasında geçiş, çözünürlük, performans ve ekran kalitesi veya detayları açısından herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Benzer şekilde Series S için de aynı durum geçerlidir, kullanılan ön ayara bakılmaksızın 1080p ile 1440p arasında dinamik bir çözünürlük ve 60 fps ile çalışmaktadır.
Tersine, PS5’te seçenek doğru çalışır: “Kalite” modu aslında kare hızını 30 fps’e düşürürken, Xbox Series X’in benzeriyle karşılaştırıldığında daha iyi nesnelerin render edilmesini, yaprak kalitesini, render mesafesini sunmaktadır. Xbox One X ile karşılaştırıldığında Xbox Series X’e bu noktada da geri kalmaktadır. Kısacası, Microsoft platformlarında bir şeylerin beklenmedik bir şekilde çalıştığı görünmektedir.
Tüm konsollarda hedeflenen 60 fps performansı sağlanmış olsa da, bazı daha karmaşık bölgelerde 50 fps civarında düşüşler yaşandığı belirtilmiştir, ancak oyun deneyimini ciddi şekilde etkilemeyecek düzeydedir.
Bazı sorunlara rağmen, Fallout 4’ün konsol versiyonları bir sonraki nesil güncellemesinden büyük fayda sağlamıştır. Ne yazık ki, aynı şey PC sürümü için söylenemez. Digital Foundry’de doğrulandığı gibi, ultra geniş ekran desteği kötü çalışıyor ve grafiksel alanda herhangi bir önemli iyileştirme sağlamadan arayüz ve hatta görsel hatalara yol açıyor.