AC: Shadows ile Ghost of Tsushima’yi karşılaştırmak anlamsız. GoT’un Japon versiyonu yapımcısı Ubisoft’un yeni oyunu hakkındaki tartışmaları yorumluyor.
Ghost of Tsushima’nın Japon versiyonunun yapımcısı şunu belirtiyor: Sucker Punch’ın başyapıtı da “tarihsel” bir oyun olarak adlandırılmaz. Yine de, AC: Shadows ile karşılaştırmamanızı tavsiye ediyor.
Japon Assassin’s Creed birçok oyuncunun hoşnutsuzluğunu kazandı. Bazıları bu oyunu diğer samuray temalı oyunlarla karşılaştırmaya başladı ama Ghost of Tsushima’nın Japonca sürümü yapımcısının dediğine göre, onu Assassin’s Creed: Shadows ile karşılaştırmanın özel bir anlamı yok.
Bu iki oyunu karşılaştıranlar, Ubisoft’un yeni oyununda Sengoku dönem Japonyasını tam olarak yeniden yaratmada yetersiz kaldığını göstermek istiyor gibi görünüyor. Ancak Daisuke “Dice” Ishidate’nin belirttiği gibi, GoT’u “gerçekçi” bir oyun olarak tarihsel olarak da adlandırmak pek mümkün değil.
Ghost of Tsushima’nın uluslararası versiyonunda, oyunculara Edo döneminde (yani 17. yüzyılda; GoT XII. yüzyılda geçiyor) popülerlik kazanan haiku şiirleri okunuyordu. Bunun yanı sıra, sözde “kaldırılmış” dev Budha heykeli ve samurayların onura olan yaklaşımı gibi başka hatalar da bulunuyor, gerçek adada hiç var olmayan çoğu lokasyon gibi. Yaratıcılar onları Japonya’daki diğer yerlerden “ödünç aldı.” Kısmen gerçek olaylardan ilham alan hikaye, dikkate almaya bile değmez.
Ishidate, GoT üzerinde çalışmaya başladıklarında, Sucker Punch Productions ekibinin oyunu “bir tarih dersi değil, eğlence etkinliği yarattıklarında ısrar ettiklerini” vurguladı.
Ancak geliştiriciler aynı zamanda “Japonları rencide etmeyen ve Hollywood filmlerinden ziyade Japon tarihi dramalarına daha yakın olan bir oyun” yaratmaya çalıştılar.
İşte bu son hedef, Ishidate’e göre Ghost of Tsushima’nın başarısının muhtemel kaynağı olarak işaret ediliyor. Bu, oyuna “nesnel tarihsel doğruluk”tan ziyade, “nesnel bir tarz” ve tarihsel drama etkisi verildiği için. Başka bir deyişle, GoT, “tarihsel açıdan gerçekçi” bir oyun olarak değil, “Japonca” ile nüfuz edilmiş bir eser olarak yaratıldı.
Japon yapımcı, AC: Shadows’u doğrudan savunmadı. Ancak, bu iki oyunun tamamen farklı amaçlarla yaratıldığını belirttiğinden, onları karşılaştırmak kolay değil. Özellikle de Ubisoft oyununun henüz piyasaya sürülmemiş olması göz önüne alındığında. Ishidate’in belirttiği gibi, belki yeni bir Assassin’s Creed’in tanıtımından sonra, onun Japonya ortamında “en iyi” oyun olarak kabul edileceği anlaşılabilir mi?
Bazı kullanıcılar geliştiricinin görüşünü benimsiyorlar… en azından Ghost of Tsushima söz konusu olduğunda. Eğer “küçük” bir tarihsel doğruluktan ödün vermek, “harika” bir atmosfer ve güzel mekanlar varsa, oyunlar çoğunlukla böyle hatalara itiraz etmiyorlar.
Öte yandan, tüm Ghost of Tsushima hayranları Assassin’s Creed: Shadows’a karşı aynı derecede hoşgörülü değil. Bazıları ilk oyunun geliştiricilerinin, Ubisoft tarafından sunulan Japonya kültürüne saygı gösterdiğini, ancak bunun Ghost of Tsushima tarafından ortaya konanın dışarıdan görülemeyen bir şey olduğunu belirtiyorlar. Başka bir nokta da, AC: Shadows’un GoT ile karşılaştırmak kadar anlamsız olduğu görüşünde artan insanlar var, aynı şekilde her iki oyunu Sekiro ile karşılaştırmak da.
Assassin’s Creed: Shadows’un daha önceki oyunlardan daha “aşırı detaylı” olması bekleniyor, yapımcı Carlo Orni’nin söylediğine göre. Geliştirici ayrıca diyalog seçimi ve – serinin geleneklerine uygun olarak, özellikle son oyunlarda – bazı fantastik unsurların da olacağını doğruladı, bunları yaparken de “otantikliği” koruyacaklarını.