Google, Chrome’daki gizli moda neredeyse işe yaramaz olduğunu kabul etti.

Google, Chrome’daki gizli moda neredeyse işe yaramaz olduğunu kabul etti.

2023 yılının sonunda Google, Chrome kullanıcılarına 5 milyar dolar ödeme talebiyle toplu dava konusunu çözmeyi kabul etti. Bu dava, Google’ın gizli modun güvenliğine inanmalarını kullanıcılara yanıltıcı bir şekilde inandırmak için hile yaptığını fark eden kullanıcılar ve insan hakları savunucuları tarafından 2020 yılında açıldı.

Kısacası: işlevin açıklaması, kullanıcıların yanlışlıkla tarayıcının internet aktivitelerini izlemeyeceğini düşünmelerine neden olabilir. Aslında, tarama geçmişi ve diğer veriler hala Google’ın sunucularına gönderiliyor ve Google Analytics ve Google Ad Manager araçlarına sahip üçüncü taraf siteler tarafından kullanılabiliyordu.

Diğer benzer dava risklerinden kaçınmak için, Google gizli modun açıklamasını değiştiriyor – bu, geliştiriciler için Chrome Canary kullanıcıları tarafından fark edildi. Şimdi uyarı şu şekilde görünüyor:

Gizli modda yaptığınız eylemler bu cihazın diğer kullanıcıları tarafından görüntülenemeyecektir. Bunlar, Google dahil ziyaret ettiğiniz siteler tarafından toplanan verileri ve kullandıkları hizmetleri değiştirmeyecektir. Yer işaretleri, indirilmiş dosyalar ve okuma listesi öğeleri saklanacaktır.

İkinci cümle, Google’ın kendini korumaya çalıştığı bir ek açıklama. Yeni açıklama, gizli modun çalışma prensibini açıklıyor: 18+ sitelere girebilirsiniz, evdeki kişiler bunu fark etmeyecek. Ancak Google ve reklam verenler yine de bunu fark edecek.

Muhtemelen, stabil Chrome sürümündeki gizli mod açıklaması, bir sonraki Chrome güncellemesiyle birlikte değişecektir.