Google Stadia Türkiye’de Kullanıma Açılacak!

Google Stadia Türkiye’de Kullanıma Açılacak!

   Yaklaşık bir haftadır gündemden düşmeyen Google ile Türkiye krizi, yavaş yavaş çözüme kavuşuyor. Türkiye Rekabet Kurumu’nun Google’ye yönelik kestiği yüklü miktardaki cezanın hemen ardından Türkiye’de piyasaya sürülecek olan yeni Android telefon modellerinde Google’ın bünyesinde barındırdığı uygulamalar için lisans verilmeyeceği duyurulmuştu. Ancak olaylar bu kadar büyümüşken Google cephesinden çok önemli bir adım atıldı. 

    Son yıllarda kullanıcılarının memnuniyeti açısından büyük yatırımlar yapan Türk Telekom, geçtiğimiz ay dünyanın en önemli sosyal medya platformlarından birisi olan Facebook sunucularının Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başladığını duyurmuştu. Bu sevindirici gelişmenin hemen ardından geçtiğimiz haftadan beri Google ile Rekabet Kurumu arasında yaşanan anlaşmazlık, Türk kullanıcılarına aleyhine sonuçlanmıştı. Ancak son edinilen bilgilere göre, Google sunucularını Türkiye’ye taşıyacak.

     Google ile Türkiye arasında yapılan son anlaşmaya göre Google, sunucularını Türkiye’ye taşıyacak. İlk olarak 8 ayrı merkezde kurulacak olan Google Sunucuları için altyapı çalışmaları hızla sürüyor. Altyapı çalışmalarının sonlanmasının ardından Server çalışmalarına 2020 yılında başlanacak. Kurulum tamamlandıktan sonra Türkiye’deki trafiğin yaklaşık olarak yüzde 50’si bu serverlardan karşılanacak. İlerleyen yıllarda ise Türkiye’deki trafiğin yüzde 80’ini bu kurulan serverlardan karşılanacak.

    Google’ın serverlarının Türkiye’ye kurulması, uygulamalardaki gecikme sürelerini azaltacak ve yüksek bağlantıdan yararlanmaya sebep olacak. Bir başka gelişme ise Stadia ile ilgili oldu. Google’ın uzun zamandır geliştirdiği oyun konsolunun Türkiye’de kullanıma açılıp açılmayacağı bilinmiyordu. Bu gelişmelerin ardından ise Stadia’nın da ülkemizde kullanıma açılacağı belli oldu.