Google’ın zeki sohbet robotu beyaz erkeklerden “korkuyor”

Google’ın zeki sohbet robotu beyaz erkeklerden “korkuyor”

Google, teknoloji devi, yakın zamanda güncellenmiş akıllı asistanlarını tanıttı. Şirketin sohbet botu önceden Bard olarak adlandırılıyordu, ancak şimdi Gemini olarak yeniden adlandırıldı ve gelişmiş yapay zeka aldı. Yenilenen AI’nin yetenekleri, geliştiriciler tarafından OpenAI’nin GPT-4 işlevselliği ile karşılaştırıldı, ancak uygulamada Gemini’nin bazı sonuçları gerçekten şaşkınlık yaratıyor.

Gemini’nin uzun süre kullanımı ve testi sonucunda, kullanıcılar botun verdiği cevapların kalitesi hakkında birçok soru işareti bulundu. Zaman zaman botun yanıtları, sorunun mantığına doğrudan aykırı olabiliyor, bu da yapay zeka ile çalışan sohbet botlarının bile nadiren sergilediği bir durumdu. Ve şimdi ortaya çıktı ki, o “koyu tenli” insanları ve diğer ırklardan temsilcileri “tercih ediyor”.

Kullanıcılar, Google’ın sohbet botunun neredeyse beyaz bir erkek resmi edinmenin neredeyse imkansız olduğunu keşfettiler. Sinir ağı, taleplerin bağlamını ihlal ediyor ve resim oluştururken koyu tenli insanlara veya diğer ırklardan temsilcilere öncelik veriyor. Bu mantıksal hatanın, Gemini’ye “tarihsel olarak doğru olmasını” istemek dahi durumunda ortaya çıktığı görüldü.

Bu nedenle sosyal medyada, Orta Çağ Avrupa’sının siyahi kral ve Asyalı görünümlü İskoçlarla ilgili şakalar ortaya çıktı.