Half-Life 2, günümüz standartlarına göre talepkâr değildir; zira 2004 yılının sonlarında piyasaya sürüldü ve en az 256 MB RAM, 1,2 GHz işlemci ve 20 yıl öncesinin DirectX 7 uyumlu bir ekran kartı gerektiriyordu – en azından başlatmak için gerekenler bunlardı.
Budget-Builds Official kanalında bir YouTuber, 2000’lerin başlarından gelen ve sadece 8 megabayt kare arabelleğe sahip bir video adaptöründe oyunu çalıştırdı, Pine Technology’den 3D Phantom XP 2800’u test etti ve oyunu stabil bir şekilde çalıştırmanın gerektireceği sayısız kompromisi vurguladı.
Orbifold Studios, modern sistemler için şimdi 20 yıllık klasik Half-Life 2’yi grafiksel olarak canlandırma çabalarını yoğunlaştırıyor ve ışın izleme, gelişmiş dokular, gerçekçi aydınlatma ve daha fazlasıyla dolu Half-Life 2 RTX’i geliştiriyor. Nvidia’nın RTX Remix teknolojisinin gücünü gösteren Half-Life 2 RTX demosu, Steam’de Half-Life 2’nin mevcut sahipleri için ücretsiz olarak sunuldu.
Ücretsiz Half-Life 2 RTX demosu artık erişilebilir durumda
Bir yandan, birçok bütçe dostu RTX grafik işlemcisinin Half-Life 2 RTX’de zorluklar yaşayacağını görüyoruz. Diğer yandan, 3D Phantom XP 2800, sistem her beş dakikada bir veya öyle bir şeyde kilitlenme şartıyla, 2004 orijinal sürümünde zorlukla 15 FPS ile başa çıkıyor.
Pine Technology (şimdi XFX’in ana şirketi) 2005 yılında, esasında Silicon Integrated Systems’in 2000 yılı teklifi olan SiS 305’in kısıtlanmış bir sürümü olan 3D Phantom 2800 XP’yi piyasaya sürdü. Fonksiyonel olarak, bu genişletme kartı, DirectX 6 desteği, zavallı 3 Watt güç derecelendirmesi ve eski 250 nm teknoloji sürecinde üretilmiş olmasıyla, sadece 8 MB SDR (senkron DRAM) ile bir video adaptöründen daha fazlasını temsil etmiyor. Test düzeneği, Windows XP Home 32-bit üzerinde çalışan, AMD Athlon 64 tabanlı bir işlemci, 1 GB DDR bellek ve 3D Phantom 2800 XP ile donatılmıştı.
En düşük oyun ayarlarından en azından, 640×480 çözünürlükte kullanarak, 2800 XP ortalama olarak yaklaşık 10-15 FPS sunuyor, bazen karanlık sahnelerde 30 FPS’e kadar çıkıyor. YouTuber, Half-Life 2’nin sınırlı VRAM’li sistemlerde çökme eğiliminde olduğunu açıklıyor ve bu durum, bu yapılandırmada her beş dakikada bir gerçekleşiyor. Minimum miktarda çökme ile 60 FPS’ye ulaşmak için, oyunun konfigürasyon dosyalarındaki tüm olası ayarları dikkatli bir şekilde ayarlamak için birkaç saat harcandı.
Sonuç olarak, oyun yansımalar, gölgeler, anizotropik filtreleme ve devre dışı bırakılmış kenar yumuşatma, minimal dokular ve DirectX 6 modu ile yüklenmek üzere yapılandırıldı ve ayrıca saçma derecede düşük 320×240 çözünürlüğe sahipti.
Videoyu izlerken yapılan kompromislerin farkına varabilirsiniz. Kısacası: Oyun, 2010’lar döneminden bir Stickman flash oyunuyla kolayca karıştırılabilecek kaotik çerçeveler gibi görünüyor. Hatta bu durumda bile, kart hala video boyunca periyodik takılmalarla karşılaşılan sabit bir 60 FPS çerçeve oranını sürdüremiyor.
Güvenle söylenebilir ki, on yıl öncesinin bile mobil işlemcileri entegre grafikleriyle bu kartı rahatça geride bırakıyor. Eğer eski 2800 XP kartı yalnızca tarihi değeri sebebiyle istenmiyorsa, bir GeForce GT 730 veya AMD’nin bir eşdeğeri tercih edilebilir.