Hellblade 2 ve Xbox yönetimine fırtına gibi gelen 30 fps’de yumuşaklık ve responsivite bir arada olmaz

Hellblade 2 ve Xbox yönetimine fırtına gibi gelen 30 fps’de yumuşaklık ve responsivite bir arada olmaz

Dün Xbox Game Studios’un yeni oyunu Senua’s Saga: Hellblade 2 hakkında gerçekten çok fazla gürültü oldu. Başlangıçta, gazetecilerden gelen olumlu haberler oldukça çabuk, Xbox Series X|S için oyunun yalnızca 30 fps hızında çalışacağına dair daha az sevindirici haberlerle değişti. Bu gerçek, bir kez daha kendilerini aldatılmış hisseden birçok Microsoft konsol oyuncusunda öfke yaratmıştır. Oyuncuların çoğunluğuna göre bu sadece kabul edilemez, özellikle de Microsoft’un konsolunu şu anki neslin “en güçlü konsolu” olarak tanıttığı bir dönemde.

Oyuncular yorumlarında ayrıca, grafik modunu seçme seçeneğinin olmamasının şu anda kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtiyorlar. Bu özellik, birçok oyun stüdyosunun rakip konsoldaki her iç stüdyo oyununda bulunduğu bir dönemde, oyuncuların oyunu kişisel tercihlerine göre ayarlayabilme imkanı verir.

Tüm bu olaylar arasında Xbox’un pazarlama başkanı Aaron Greenberg’e de pek çok eleştiri yöneltildi. Kısa bir süre önce yaptığı bir paylaşımda, Hellblade 2 hakkında Games Radar’ın makalesinden alıntı yapmıştır ve bu alıntıda Hellblade 2’den yalnızca yücelten sözler edilmiştir.

Bu sadece en iyi sınıf görsellikle övünebilecek akıcı ve tepkisel bir macera aksiyonu değil, aynı zamanda anlamlı bir deneyim sunan bir oyun.
— Games Radar’dan alıntı yapıldı

Ancak birçok eleştirel mesaj aldı, çünkü Hellblade 2’nin Xbox’ta yalnızca 30 fps’de çalışacağı gerçeğine dikkat çekildi. Bu mesajlarda, bu kadar düşük bir kare hızında “akıcı ve tepkisel” bir oynanıştan bahsetmenin zor olduğu belirtiliyor.

Fakat Greenberg (ve genel olarak Xbox yönetim kurulu) için en kötüsü, belki de, birçoğu 2020 paylaşımını hatırlatarak ona ve diğerlerine 60 fps’nin bu nesil için standart olacağını açıkladığı zamanki sözlerine yönelik eleştirilerdir. Birçok kişi onu, Phil Spencer’ı ve Sarah Bond’u görevlerinden ayrılmaları için çağırıyor ve daha yetenekli kişilere devretmelerini belirtiyor.

Geliştiricilere yönelik başka suçlamalar da var: Oyuncular, yedi yıldan fazla bir süredir geliştirilen bir oyunda sadece bir grafik modunun ve eleştirilen Spider-Man 2’den daha kısa bir hikayenin nasıl olabileceğini anlamıyor. Bazıları için bu tür kararlar, geliştiricilerin beceriksizliği ve muhtemelen geliştirme sürecini tam olarak anlamadıklarının açık bir göstergesi.

Bu tüm durumdan en çok faydalananlar “daha sadık” PlayStation hayranlarıdır, şaka yollu 60 FPS’yi elde edeceğimizi yazıyorlar, ancak bu oyunun PS5’te piyasaya sürülmesiyle. Burada Microsoft’un rakip konsollarda kendi oyunlarının biraz daha kaliteli versiyonlarını yayınlama eğiliminin bir göndermesi açıkça görülebilir.

Hiçbir şekilde Xbox için iyi bir şey getirmeyen tüm bunlardan kaçınılamaz. Birçok işaret, Redfall ve Starfield’ı başlatmanın bir tür “yineleme” olacağımızı gösterebilir. O zaman da hayal kırıklığına uğramış oyunculardan benzer bir tepki aldık. Ancak şimdi başka bir soru var – acaba tüm bu eleştiriler gerçekten haksız mıydı?

Shenua’s Saga: Hellblade 2’nin 21 Mayıs’ta Xbox Series X/S ve PC’de piyasaya sürülmesi bekleniyor.