Horizon Forbidden West’un PC sürümü AMD’de Nvidia’dan daha iyi çalışıyor

Horizon Forbidden West’un PC sürümü AMD’de Nvidia’dan daha iyi çalışıyor

Horizon Forbidden West bu hafta PC’de piyasaya sürüldü, bu yüzden donanım meraklılarının oyunun performansını hızlıca değerlendirmesi oldukça mantıklıydı. Diğer son çıkışlardan farklı olarak, PS5’ten yapılan oyunun bilgisayara aktarımı iyi bir performans sergiledi ve dikkat çekici bir şekilde AMD grafik işlemcileri genel olarak Nvidia GPU’larından daha iyi performans gösterdi.

Computer Base tarafından yapılan testlerde, Ryzen 9 7950X3D işlemci ile birlikte Horizon’un PC’deki performansı test edildi ve onlarca farklı ekran kartı test edildi. Fiyat / performans oranı açısından, AMD kartlarının her durumda birinci olduğu görüldü. Bu testler, upscale teknolojileri etkinleştirilmeden gerçekleştirilirken, site ayrıca DLSS, FSR ve XeSS ile de test etti. Şaşırtıcı bir şekilde, AMD kartları rakiplerinin önünde kalmaya devam etti. Muhtemelen oyunun PS5 için AMD tabanlı optimizasyonu, PC portu oluşturulurken belirleyici bir faktör haline geldi.

Listenin en üstünde AMD’nin amiral gemisi Radeon RX 7900 XTX yer aldı. 1080p çözünürlükte “Çok Yüksek” ön ayarını kullanarak Forbidden West’te kart, ortalama 146 fps performans gösterirken, GeForce RTX 4080 Super’ın 127 fps’e ulaşması önemli ölçüde aşıldı. 1440p çözünürlükte fark biraz azalsa da XTX liderliğini sürdürdü.

Orta menzilde AMD de geri kalmıyor: Radeon RX 7800 XT, GeForce RTX 4070’i iki farklı çözünürlükte geride bırakıyor, ancak kare hızındaki fark çok daha az. Önceki nesil ekran kartlarına bakıldığında, Radeon RX 6650 XT 1080p’de ortalama 63 fps ile 60 fps’nin üzerinde kare hızını korumayı başarıyor, GeForce RTX 3060 ise 51 fps’e ulaşamıyor.

Ancak tüm bu sonuçlar, upscale veya frame generation olmadan oyunun en yüksek ön ayarı kullanılarak elde edildi. GeForce RTX 2070 Super kullanılarak yapılan Digital Foundry tarafından yapılan Forbidden West performans analizine bakıldığında, 1440p çözünürlükte DLSS ve DRS kullanılarak “Genel olarak makul 60 fps” elde edildiği görüldü. Anlaşılan o ki, neredeyse beş yaşındaki bir ekran kartı 1080p’ye geçildiğinde başarılı bir sonuç verebilmeli.

AMD’nin bu durumdaki üstünlüğüne rağmen, oyunun PC’deki grafik kartının ne olduğundan bağımız olarak, size yüksek sayıda unutulmaz deneyim sunacaktır. Ve gerçekten harika görünüyor, zira Forbidden West’te ışın izleme bile olmamasına rağmen.

Ne yazık ki Sony için, Horizon Forbidden West’in PC versiyonunun kalitesi, satın alanlar arasında başarısını olumsuz yönde etkilemedi. Oyunun Steam’deki çıkışı, Sony’nin iddiasına göre PlayStation’da özellikle popüler olmayan oyunlar arasında yer alan Horizon Zero Dawn (56,557 oyuncu) veya Days Gone (27,450 oyuncu) kadar başarılı olmadı.