İçerden Bilgi, Bethesda Çalışanları Tarafından PS5 İçin Xbox Eksklüzivlerinin Taşınması Hakkında Sızdırıldı İddia Ediyor

İçerden Bilgi, Bethesda Çalışanları Tarafından PS5 İçin Xbox Eksklüzivlerinin Taşınması Hakkında Sızdırıldı İddia Ediyor

İçeriden biri, oyun endüstrisinde son günlerin en tartışmalı konularından biriyle ilgili ayrıntıları öğrendiğini iddia ediyor – Xbox’un PS5’e özel oyunlarını taşıma planları.

Ona göre, bilgiler Bethesda’da çalışan memnunsuz çalışanlar tarafından yayıldı. Memnuniyetsizliğin ana nedeni, Bethesda’nın Microsoft tarafından satın alınmasının ardından, Redmond şirketinin onlara karşı çok çirkin bir şekilde hareket etmiş olmasıdır. Bethesda ile sözleşme imzalarken, piyasaya sürülen oyunların satışlarına bağlı olarak ek ödeme yapılan bonuslar öngörülmüştü – genellikle bu bonuslar sözleşmede önemli bir miktar olup, çalışanlar için bu miktar üzerinden belirli planlar yapılmıştı.

Microsoft, oyunların gelecekteki sürümlerini PS5’e iptal ettiğinde, çalışanların oyunlarının pazar payını ve potansiyel satışlarını önemli ölçüde kıstı ve bu oyunları Game Pass’e yayınladı ve çalışanların görüşüne göre bu durum oyun satışlarını olumsuz etkiledi. Daha sonra Microsoft, oyunlarının satışlarıyla ilgili kesin verileri yayınlamayı da reddetti ve bu da şirketin çalışanlara bonus ödemeyi tamamen reddetmesine olanak sağladı. Game Pass ve bonuslarla ilgili bir diğer sorun da aboneliğin, belirli bir oyunun ne kadar kullanıcıyı çektiğini ve şirkete ne kadar para kazandırdığını kesin olarak belirlemesine izin vermemesidir; Microsoft, bonusların ödenmemesi konusunda bu konuya atıfta bulunmuştur.

Geçtiğimiz yıl, Bethesda’nın yayıncılık departmanının eski başkanı Pete Hines‘ın, Phil Spencer‘a gönderdiği ve Microsoft’un bazı Activision Blizzard oyunlarının PS5’te yayınlanmaya devam edeceğini resmi olarak duyurduğu zaman, Bethesda’yı PS5’teki oyun çıkışlarını tamamen iptal etmeye zorlamasına neden olan hususta hoşnutsuz olduğuna dair bir mektubu da sızdırılmıştı ve bu konuda çalışanlarına nasıl açıklayacağını bilmediğini söylüyordu. Açıkça görülüyor ki, kendi bonuslarının ve şirketinin bonuslarının verilmemesi sorunun da etkili olduğu ve geçtiğimiz yıl sonunda şirkette 24 yıl çalıştıktan sonra ayrılma kararını almasına neden olduğu açıktır.

İçeriden gelen bir insana göre, Bethesda çalışanları, Microsoft’un çok platformlu yayın planları ile ilgili bilgileri sızdırarak ona ve şirketi çok zor bir duruma düşürmek istemişlerdir – çünkü şirket hayranlarına oyunlarının çok platformlu olacağına dair resmi bir duyuru yapmayı planlıyordu, ancak bu planların her gün sızdırıldığı haberleri yayılmaya başladıktan sonra Xbox hayranları tamamen kudurmuş duruma geldi ve onları sakinleştirmenin bir yolunu bulmak için Phil Spencer’ın tüm gelecek planlarını paylaşacağı resmi bir açıklama yapmak zorunda bile kaldı.