Medya: Disney, “Indiana Jones 5” filminden 130 milyon doları aştı

Medya: Disney, “Indiana Jones 5” filminden 130 milyon doları aştı

2023 yılında “Indiana Jones ve Kader Çarkı” filmi vizyona girdi ve izleyiciler tarafından beğenildi, ancak sinemalarda büyük bir izleyici kitlesi toplayamadı. Muhtemelen bu durum, başlangıçta olumsuz eleştirilerden kaynaklanmış olabilir çünkü daha sonra filmi izleyen eleştirmenler daha hoşgörülü yaklaştılar. Rotten Tomatoes’da filmin eleştirmenlerden %70, izleyicilerden ise %88 olumlu eleştiriler aldığını gördük. Bilet satışlarının düşük olması ve yapıma ek maliyetlerin eklenmesi, filmi Disney için büyük zararlara yol açtı.

Caroline Reid’in Forbes sitesinde belirttiğine göre, “Indiana Jones 5” filmi, yayımlanan finansal raporlara göre, yapılan harcamaları gişede karşılayamadı. Disney’nin film için yaptığı harcamalar, bilet satışlarından elde ettiği gelirden 134,2 milyon dolar fazla oldu.

Bir uzmana göre, düşük bilet satışlarının yanı sıra, finansal başarısızlığı ayrıca film yapım sonrası ortaya çıkan ek maliyetlerin de etkiledi. Film çekildikten sonra Disney, Harrison Ford’un dijital olarak gençleştirilmesine 79 milyon dolar daha harcamak zorunda kaldı. Filmin başlangıcında, tren sahnesinde “genç” Ford’un yer aldığı uzun bir sahne bulunmaktaydı. Bu nedenle film için toplam bütçe 387,2 milyon doları buldu.

Bu rakamdan Disney’in bilet satışlarından (stüdyo genellikle gişe gelirlerinin %50’sini alır) elde ettiği 192 milyon dolar ve İngiltere’den alınan vergi iadesi çıkarıldığında, James Mangold’un büyük bütçeli filmi, stüdyoya 134 milyon doların üstünde zarar getirdi. Arkeolog hayranları için Indiana Jones’un final macerasını görebilme fırsatı kesinlikle hoşlarına gitmiş olabilir, ancak Disney şirketi için bu film bir finansal başarısızlık oldu.