Microsoft, Activision Blizzard'ı 70 Milyar Dolara Satın Aldı

Microsoft, Activision Blizzard'ı 70 Milyar Dolara Satın Aldı

Microsoft, video oyun endüstrisinde büyük dalgalara neden olacağı kesin olan bir hamleyle, şu anda davaların ve işçi hakları hareketlerinin merkezinde yer alan video oyun şirketi Activision Blizzard King'i 70 Milyar dolara satın aldı. Phil Spencer, Xbox'ın Activision ile ilişkisini değerlendirdiğini söylediğinde, onun şirketi satın alacağını kastettiğini düşünmemiştik.

Activision Blizzard'ın sahip olduğu ve ürettiği Overwatch ve Call of Duty gibi oyunlar, artık Xbox'a özel hale gelebilir. Bu, Microsoft'un 2020 yılında Bethesda'yı 7.5 milyar dolara satın almıştı. Bu da Activision Blizzard için ödediği miktarın yüzde onundan biraz fazla. Bu satın alma, Microsoft'u Tencent ve Sony'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü oyun şirketi yapacak.

Bir Microsoft basın açıklamasına göre, Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick, işyerinde kötü muameleleriyle rapor edilen ve şirkete yöneltilen çok sayıda iddia ve davanın yüzü haline gelse de pozisyonunu koruyacak.

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması, halihazırda 300'den fazla içerik içeren abonelik tabanlı hizmet olan Game Pass'e yakında daha da fazla oyunun ekleneceği anlamına geliyor. Basın bülteninde, halihazırda 25 milyondan fazla abonesi olan Activision Blizzard'ın hizmete henüz geçen devasa oyun portföyünü ekleme planları olduğu belirtiliyor.

Ancak bu haber aynı zamanda video oyun endüstrisinin tehlikeli bir şekilde tekelleşmeye yakın olduğu anlamına geliyor. Piyasalardaki rekabet sağlıklı ve muhtemelen Xbox'ın Sony'nin prestij stratejisini yenmenin yollarını ararken Game Pass'i başlatmasının nedeni de bu. Microsoft başarısız olamayacak kadar büyürse, durgunlaşabilir ve bu da oyuncular için kötü olur.

Candy Crush geliştiricisi King'in satın alınması, mobil oyun, video oyun endüstrisinde en hızlı büyüyen ve en çok kazandıran pazarlardan biri olduğundan, Microsoft için de iyi bir haber. Bu satın alma, Bethesda'da olduğu gibi, Overwatch 2 gibi gelecekteki Activision Blizzard oyunlarının ve yakında çıkacak Call of Duty oyunlarının büyük olasılıkla Xbox ve PC'ye özel olacağı anlamına geliyor.

Sony de hamle yapmakta geri durmuyor. Geriye dönük uyumluluk için yeni bir patentin yanı sıra PS5 mağazasında listelenen PS3 oyunları, şirketin eski klasiklerini modern donanımda oynanabilir hale getirmek istiyor. PS Now hediye kartları da mağazalardan çekildi ve PlayStation'ın yakında kendi Game Pass rakibi Spartacus'a sahip olacağı ve muhtemelen PS Plus ve PS Now'ın en iyi yönlerini birleştireceği yönündeki spekülasyonları güçlendirdi.