Microsoft ve OpenAI, 100 Milyar Dolar Değerinde Bir Süper Bilgisayar Yaratmaya Karar Verdi.

Microsoft ve OpenAI, 100 Milyar Dolar Değerinde Bir Süper Bilgisayar Yaratmaya Karar Verdi.

Microsoft ve OpenAI şirketleri, “Stargate” adlı dev yapay zeka süper bilgisayarının oluşturulması için çalışmalarını birleştiriyor. Bu yenilikçi proje ayrıntıları, The Information tarafından açıklanmıştır. Projenin maliyetinin 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Microsoft’un mevcut veri merkezlerinin maliyetinin 100 katına kadar çıkabilecek önemli bir mali yükü üstleneceği beklenmektedir. Bu iddialı proje, beş aşamalı bir planın bir parçasıdır ve “Stargate” projesi bu planın son aşamasını oluşturuyor. Dördüncü aşamada daha küçük bir süper bilgisayarın 2026 yılı civarında başlatılması planlanmaktadır.

Astronomik fiyat, yapay zeka için özelleştirilmiş çiplere büyük bir talepten kaynaklanmaktadır. Bu çipler genellikle pahalıya mal olur, örneğin Nvidia’nın yeni Blackwell B200 çipi birim başına 30.000 ila 40.000 dolar arasında değerlendirilmektedir. Bu sorunu çözmek için Microsoft, kendi yapay zeka hızlandırıcılarını geliştirmiştir. Stargate projesinin, çeşitli üreticilerin hızlandırıcıları ile uyumlu olması beklenmektedir.