Microsoft, Windows 10’da topladığı ayrıntılı veri listesini yayınlıyor.

Microsoft, Windows 10’da topladığı ayrıntılı veri listesini yayınlıyor.

Microsoft’un önceden de duyurduğu gibi, Windows 10 için oluşturduğu Creators Güncellemeleri 11 Nisan’da (önümüzdeki salı) PC’lere yönlendiriliyor. Geldiğinde oyunda yeni gizlilik politikaları ve ayarları olacak ve bugün Microsoft onlar hakkında büyük ayrıntıları açıkladı.

Microsoft’tan Marisa Rogers ve Terry Myerson, bir blog yazısında “İlk defa, Temel düzeyde toplanan tanı verilerinin tam bir listesini yayınladık” dediler. “Belli bir öğeye veya olaya ilişkin bireysel veri noktaları bir araya toplanmış ve olaylar adı altında toplanmıştır. Bunlar ayrıca teşhis bölgeleri içine yerleştirilir. Hem temel hem de tam düzeydeki teşhis sistemlerinde kullanıcılardan topladığımız verilerin detaylı bir özetini sunuyoruz. ” diye devam ettiler.

Microsoft, burada daha fazla şeffaflık düzeyi hedefliyor, aynı zamanda Windows 10 kullanıcıları için işleri basitleştiriyor. Bunun bir parçası olarak, her bir gizlilik ayarının daha iyi tanımlanmasını bekleyebilirsiniz.

CNET bunun bir örneğini sunmakta. Windows 10’u ilk kurarken fark edebileceğiniz gibi, gizlilik seçeneklerinden biri “Uygulamalar, uygulamalarımdaki deneyimler için reklam kimliğimi kullansın” (bunu kapatırsanız kimliğiniz sıfırlanır). ” Creators Güncellemesi ile Microsoft bunu, “Alakalı Reklamlar: Uygulamaların, reklamlarınızı, uygulama kullanımınıza göre daha ilginç hale getirmek için reklam kimliğini kullanmasına izin ver” şeklinde güncelledi. Ardından bu ayarı kapatırsanız, “Gördüğünüz reklam sayısı değişmez, ancak sizinle daha alakalı olmayabilir” ifadesini içeren başka bir ileti görüntülenir.

Yenilenmiş hitabet şekli, hedeflediğiniz reklam fikrine belirli bir hız kazandırmasına rağmen, sizin ne yaptığınız ve neyi bekleyebileceğiniz konusunda çok daha net olmuş. Diğer değişiklikler, kullanıcıların tam olarak ne etkinleştirip ya da devre dışı bıraktıklarını bildiklerine benzer açıklamalar sunmakla ilgili.

Microsoft, yukarıda bahsettiğimiz Temel ve Tam düzeylerin veri paylaşım seçeneklerini üçten ikiye azalttı. Her birinin teşhis olaylarına derinlemesine dalmak isterseniz, Microsoft iki temel yeni TechNet makalesinin hepsini burada (Temel) ve burada (Tam) olarak ortaya koymaktadır.

Verilerinizin hiçbirini Microsoft ile paylaşmama seçeneği hala yok. Eğer nedenini Microsoft’un gizlilik sorumlusu olan Windows ve Devices grubu için Maris Rogers’e sorarsanız, size kendi iyiliğiniz için olduğunu söyleyecektir.

Rogers TechCrunch’a, “Kullanıcıların bu minimum güvenlik düzeyine sahip olmalarının gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Savvy kullanıcıları, bir sistemin Microsoft’a kullanım verileri göndermeden güvenli olamayacağına katılmıyorlar. Bu bağlamda, bugünkü duyuru, Microsoft’un gizlilik üzerinde karşı karşıya bulunduğu eleştiri dalgalarını yıkamayacak, ancak en azından şirket daha şeffaf hale gelmeye başladı diyebiliriz.