Microsoft, Windows 11’e Sudo komutunu ekleyecek

Microsoft, Windows 11’e Sudo komutunu ekleyecek

Microsoft şirketi resmi olarak “Windows için Sudo” komutunu tanıttı. Bu, Unix tabanlı işletim sistemlerinde kullanıcılara oldukça tanıdık gelen sudo komutunun tam bir benzeridir. Sudo (superuser do) komutu genellikle Linux veya macOS işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Bu komut, programları artırılmış güvenlik ayrıcalıklarıyla başlatmanızı ve sistem yönetimi görevlerini gerçekleştirmenizi sağlar.

Microsoft ürün yöneticisi Jordi Adumi’ye göre, şirket, farklı işletim sistemleriyle çalışma sürecini daha düzgün ve verimli hale getirmek isteyen geliştiricilerin talepleri üzerine sudo’yu entegre etmeye karar verdi. Şirket, önümüzdeki aylarda Windows’ta sudo komutunun nasıl kullanılacağına dair belgeleri genişletecek ve bu komutun farklı sistem yapılandırmalarında nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını detaylı bir şekilde anlatacak.

Şirket, geliştiricilerin komutun çalışma şeklini şu anda kendi iyileştirmelerini GitHub’da yayınlayabilecekleri sudo projesini GitHub üzerinde tanıttı. Windows 11’de sudo, üç komut çalıştırma modunda çalışabilecek: yeni bir pencerede, giriş devre dışı bırakılmışken ve dahili modda (Unix sistemlerindeki doğrudan karşılığı). İstenirse sudo, işletim sistemi ayarlarında devre dışı bırakılabilecek.

Sudo komutunun Windows 11’e eklenmesi, Microsoft’un işletim sistemini Linux ile daha sıkı entegre etmesine ve geliştiriciler için daha evrensel ve kullanışlı bir ortam oluşturmasına olanak tanıyacak. Geliştiriciler, Microsoft’un sudo ekleyeceği konusunda oldukça memnun kaldılar – bunun, Microsoft’un kendi işletim sistemlerine diğer sistemlerden en iyi araçları eklemeye hazır olduğunu gösterdiğini düşünüyorlar.