Neredeyse 500 Yıl Sonra, Bilim İnsanları Aztekleri Neyin Öldürdüğünü Buldu

Neredeyse 500 Yıl Sonra, Bilim İnsanları Aztekleri Neyin Öldürdüğünü Buldu

1545’te yaklaşık 473 yıl önce Aztek ulusu çöktü. İnsanlar yüksek ateş ve baş ağrısı ile inmeye başlamıştı. Kısa bir süre sonra, gözlerinden,ağız ve burunlarından kan gelmeye başladı. Sonra öldüler.

1550 yılına gelindiğinde, Aztek nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 15 milyon kişi silinmişti. Bilim insanları, yüzyıllar boyunca böyle ölümcül bir olayın nasıl gerçekleşebileceğini ve Meksika’ya nasıl gelebileceğini anlamaya çalışıyorlardı.

Şimdi, neredeyse 500 yıl sonra, bir cevap bulundu.

Yerliler hastalığı Aztek Nahuatça dilinde ise acı demek olan “cocoliztli” olarak nitelendirdiler. Ölülerin dişlerindeki Dna’ları kullanan bilim adamları ölüm nedeninin, Salmonella‘nın özellikle Paratyphi C olarak bilinen bir alttürü nedeniyle tifo benzeri bir “enterik ateş” olduğunu düşünüyorlardı.

Paratyphi C. enterik ateşe neden olduğu bilinen enfekte yiyecek veya su yoluyla yayılan bakteriyel bir patojendir. Bu bakteri bugün çiğ yumurta ile karşımıza çıkan Salmonella’ya benzemektedir. 

Bilim adamları, bir cocoliztli mezarlığında bulunan 29 iskeletten elde ettikleri eski DNA’ları kullanarak bakteriyel patojenleri test ettiler. Tespit edilen tek mikrop Parathyphi C oldu.   Bununla birlikte, ekip, keşfedilmemiş veya insanların bilmediği, başka patojenlerin bulunabileceğini açıkça belirtti.

Çalışmanın sonuçları Nature Ecology ve Evolution dergilerinde yayınlandı.

Salgının Meksika’ya Avrupalı sömürgeciler sebebiyle gelmiş olabileceği düşünülüyor. 

Kaynak: 1