Nintendo’ya 14 milyon dolarlık telif hakkı ihlali borcu olan hacker Gary Bowser, hikayesini anlattı.

Nintendo’ya 14 milyon dolarlık telif hakkı ihlali borcu olan hacker Gary Bowser, hikayesini anlattı.

The Guardian, şu anda bir dizi anti-korsanlık operasyonlarından birinin merkezine düşen bir hacker olan Gary Bowser ile röportaj yaptı. O, hapishane cezasının ardından şimdi Nintendo’ya 14 milyon dolar ödeme yapmak zorunda kalacağı durumu hakkında konuştu.

Gerçeği söylemek gerekirse, bu karakter oldukça iyimser bir şekilde ayarlı, “her şeyin çok daha kötü olabileceğini” ve kendisinin yirmili yaşlarında evsiz olarak yaşadığı zamanlar olduğunu söylüyor. Hikaye uzun zamandır biliniyor: Bowser, Nintendo platformlarında korsanlığı teşvik eden donanım ve yazılım üreten Team Xecuter’deki kilit figür olarak kabul ediliyordu.

Bu nedenle tutuklandı, birkaç ay hapiste kaldı ve şimdi özgür, ancak Nintendo’nun talep ettiği 14 milyon dolarlık tazminatı ödemeye çalışmak için artık kazancının %30’unu şirkete ömür boyu ödemesi gerekiyor. Guardian’daki makale, Bowser’ı asla suçlamadığı suçlarını kabul etmesine rağmen, onun durumunu oldukça farklı bir ışıkta resmediyor ve karar için kendisine atfedilen bazı absürt öğeleri vurguluyor.

Çeşitli ekipman onarımları ve İnternet kafe işletmeciliğinden sonra 2010’da Dominik Cumhuriyeti’ne taşınan Bowser, ardından sadece web sitesi güncellemeleri için resmi olarak ödendiği Team Xecuter ekibiyle temas kurdu (birkaç yüz dolar), ancak zamanla ekipman ve yazılım test eden üreticilerle bir tür aracı haline geldi.

Bu nedenle, adı muhtemelen diğer daha sorumlu üye ekip adlarının ötesinde belirginleşmişti ve aslında yalnızca web sitesi güncellemeleri için resmi olarak sorumlu olduğu Team Xecuter’deki fiili rolüne rağmen, özür dilemiş olsa bile, hala korsanlığa karşı düzenlenen etkili bir polis operasyonunun merkezi haline geldi:

O gün bu oldu, yatağımda dörtte sabah uykudaydım ve bütün gece içmiştim. Birden uyandım ve başımda üç kişinin tüfekle bana doğrulttuğunu gördüm. Beni dışarı çıkardılar, kamyonete koydular ve Interpol ofisine götürdüler.

O, COVID pandemisi tam meydana gelirken tutuklandı, bu da durumunu biraz zorlaştırdı, çünkü hapishanede kaldığı süre boyunca bu hastalığa ağır şekilde yakalandı. Nintendo’nun kendisi, Bowser’ın durumunun, korsanlıkla uğraşan herkesin neyle karşılaşabileceğini bilmeleri için bir örnek olması gerektiğini söyledi; bu nedenle, ona özellikle ağır davranıldı, fiili Team Xecuter rolü dışında, sadece web sitesi güncellemeleriyle resmen ilgileniyordu.

Bowser, muhtemelen çoğu suçlamayı karşı koyabileceğini açıkladı, ancak 13 suçlamayla mücadele etmek için mahkemeye gitmek çok fazla zaman ve para gerektireceğini belirterek kendini suçlu bulmayı ve sonunda tazminat olarak yine de 14 milyon dolar gerektiren iki maddeyi kabul etmeyi daha basit buldu.

Bowser, Nintendo’ya hapishanede ödemeye başladı, burada cezasının 40 aydan sadece 14 ayını iyi davranışı sebebiyle geçirdi. Ayda yaklaşık 25 dolar, doğrudan hapishanede yaptığı topluma hizmetlerinden elde edilen paraları şirkete aktardı, ancak artık yaşam masraflarını hesaba katmadan kazancının %30’unu Nintendo’ya ödemeye devam etmek zorunda kalacak.

“Elimden geleni yapacağım ancak bu gerçekten çok az para, kesinlikle” dediği gibi, iyi karakterin konut bulmayı ve ayakta kalabilmek için aylık para kazanmayı başardığını, ancak bu durumu ayrıca istikrarsız sağlık durumu ile karmaşıklaştığını belirterek, sağlık sorunları nedeniyle belirli bir fizik tedaviye ihtiyacı olduğunu, bu tedaviyi GoFundMe’de başlatılan bir inisiyatif sayesinde ödeyebildiğini ifade etti.