Okey Nasıl Oynanır?

Okey Nasıl Oynanır?

Okey Nasıl Oynanır? 

 Okey, ısteka üzerinde oynanan oyundur. Tahta üzerinde rakamlar bulunan 105 taş ile oynanan oyundur. Okey oynamanız için normal şartlarda 4 kişiye ihtiyacınız var ama yeterli sayıda kişi elde edilemezse 2 ya da 3 kişi ile de oynamanız mümkündür. 

Oyunda bulunan taşlar dört renkten oluşuyor bu, okey takımından okey takımına da değişiklik gösterebiliyor. Her renkten ikişer adet taş bulunuyor. Renk grubundan oluşan taşlar ise 1'den 13'e sıralanıyor. 

İlk olarak taşları karıştımraya başlayın; Kutudaki bütün taşları ortaya dökerek oyuna bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Taşları döktükten hemen sonra bütün taşların arkasının dönük olduğuna emin olun. Taşları harmanladıktan sonra her oyuncu beşerli taş takımını önüne diziyorlar. Oyunun başlayıcısını seçmek için ya zar ya da sözlü olarak dağıtıcı belirlenir.  Dağıtıcı, zar atarak, okeyi belirliyor. Açtığı taş aynı zaman da “gösterge” oluyor. Belirtilmedikçe, elinde o taş olan kişi, sırası geldiğinde o taşı göstererek, bir puan kazanır. 

Açılan taşın sağ tarafından başlayarak, dağıtıcı önce sırayla her oyuncuya beş taş tahsis eder. İki kez beş sayı attıktan sonra sağdaki oyuncuya beş, diğerlerine dört taş verdi. Taşı alan oyuncu, taşı isteka üzerine yerleştirir. Oyuncunun amacı taşları sıralı veya eşli dizmektir. Dağıtıcının sağındaki kişi taş çekmeden işine yaramayan bir taşı yere atar. Onun sağındaki de yere atılan taş eline yarıyorsa alır. Taş eline yaramıyorsa yerdeki taş diziliminden bir taş çeker. İşine yaramayan bir taşı yere atar. IOyun bu döngü ile devam eder. 

Okey Kuralları:

Dağıtıcı sağında bulunan oyuncuya 15 geri kalan oyunculara 14'er taş verir. Kimseye ne eksik ne fazla taş verilmelidir. 

* Bittim diyerek elini açan oyuncu bütün oyuncular elini görmeden, taşları yere açamaz.

Çifte giden ve çift açan oyuncu dışında oyuncular yere atılan taşları açamaz. 

Elin açar durumunda olması boşta kalan taş okey taşı ise oyuncu okeyini göstergenin üstüne koymak zorundadır. Gösterdiği durumda oyuncu, +4 puan kazanmış olur. 

Oyuncu yere atılan taşı alabilir veya taş grubundan taş çekebilir.