OLED Ekranların Yanmasını Azaltacak Yeni Mavi Işık Teknolojisi

OLED Ekranların Yanmasını Azaltacak Yeni Mavi Işık Teknolojisi

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, OLED ekranlarının yeni bir şekilde üretilmesi için yeni bir yöntem keşfettiler. Bu, sadece daha ucuz OLED monitörlerin üretilmesine değil, aynı zamanda bir kez ve sonsuza dek yanıkları ortadan kaldırmaya da yol açabilir.

Günümüzün OLED ekranları milyonlarca piksel içerir. Bu pikseller kırmızı, yeşil ve mavi alt pikseller (RGB) içerir. Bu alt pikseller farklı yoğunluklarda yanar, OLED ekranların üretebileceği tüm renkleri oluşturarak. Mavi alt pikseller en istikrarsız alt piksellerdir, bu da onları “yanıklara” karşı daha duyarlı hale getirir. Ekranın yanması durumunda sürekli görünür izler bırakılır. Günümüzün OLED ekranları daha az yanmaya duyarlı olsa da, mavi alt pikseller daha istikrarlı olduğundan daha az yanmaya duyarlıdır.

Yeni keşfedilen mavi OLED ekrana özgü bileşiği sayesinde, artık OLED ekranlarını çok daha verimli mavi alt piksellerle oluşturmak mümkün hale gelmelidir. Bu yeni molekül, mavi OLED alt piksellerini daha verimli ve dayanıklı hale getiriyor. Bu değişiklik, mavi OLED alt piksellerini daha verimli ve dayanıklı hale getirir. Bu, gelecekteki OLED panellerinin kullanımına yönelik enerji maliyetlerini azaltabilir ve yanma sorununun temel nedenini ortadan kaldırabilir.

“Yanıklaşma maliyetlerini azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek verimliliği koruyarak yalnızca iki bileşene indiren mavi pikselin ışıtan katmanını basitleştirme olanağı veren bir molekül geliştirdik. Bu makalede tanımladığımız molekül aynı zamanda en dar yayan mavi renk moleküllerden biridir ve renk ekranları için oldukça faydalıdır çünkü yüksek renk saflığını sağlar.” – Dr. Daniel Congreve

Bu yeni mavi OLED malzemenin yan etkisi, gelecekteki OLED ekranlarının üretim maliyetlerini düşürebilmesidir. Günümüzün OLED ekranları, yanmayı azaltmaya yönelik bazı özel malzemelerin kullanımını içeren birkaç katmanlı yapılardan oluşur. Daha verimli mavi OLED alt pikseller sayesinde, bu koruyucu katmanlar gereksiz hale gelebilir, bu da OLED ekranlarının üretimini büyük ölçüde basitleştirebilir. Bu, malzeme maliyetlerini ve OLED ekranların üretim maliyetini azaltabilir, böylece gelecekteki OLED monitörleri daha ucuz hale getirilebilir.