Oyun Bölümü Artık “Xbox Değil, Microsoft Gaming”; Phil Spencer’ın Daha Az Özgürlüğü Var, Medya Diyor

Oyun Bölümü Artık “Xbox Değil, Microsoft Gaming”; Phil Spencer’ın Daha Az Özgürlüğü Var, Medya Diyor

IGN tarafından yayınlanan editoryal makalede, Xbox’un geçerli durumu ve Bethesda’nın çatısı altındaki Tango Gameworks, Arkane Austin ve diğer iki stüdyonun kapanma kararı konusunda endişelerini dile getiren iki eski Xbox çalışanının sözlerine yer veriliyor.

Resim pek de parlak değil: Oyun bölümünün artık “Xbox” değil, “Microsoft Gaming” olduğunu iddia ediyorlar, bu da Phil Spencer ve ekibinin hareket özgürlüğünün çok daha az olduğu ve üst düzey yönetimin baskısına boyun eğmek zorunda kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca Xbox’un Activision Blizzard’ı satın almasının ardından çok fazla ve hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve büyük sayıda stüdyo ve çalışanı optimal bir şekilde yönetmenin zorlaştığını belirtiyorlar.

“Bazı Xbox kurucularıyla uzun süre sohbet ettim ve hepimiz aynı sonuca vardık: bu artık Xbox değil, Microsoft Gaming,” dedi iki kaynaktan biri IGN’e.

Diğeri de Bethesda’nın son kapanışlarından ve Xbox bölümünün yönetimindeki aşırı büyüklük ve karmaşıklıktan bahsetti.

Oyunda üç büyük oyuncu var ve Microsoft, Bethesda ile entegrasyonunu henüz tamamlamadı. Activision ise Xbox’tan üç kat daha büyük. Xbox 360 sadece birkaç yüz kişiyle başlatıldı. Şu anda Xbox’ta neredeyse 30.000 kişi çalıştığını duyduğum kadarıyla,” diye belirtti.

Anonim kaynaklara göre, Xbox bölümündeki aniden gelişen büyüme, Microsoft’un yöneticilerinden daha fazla müdahaleci davranmasına neden oldu ve Bethesda stüdyolarının kapanma kararının arkasında Phil Spencer’in olmayabileceğini iddia ediyorlar.

Xbox yönetiminin önceki açıklamalarla uyuşmayan bu durumun sebebi, bu kararların muhtemelen Phil tarafından alınmadığıdır. Bu, Satya Nadella ve Microsoft’un finans direktörü Amy Hood’un yönlendirdiği bir durumdur ve tüm bunlar Activision’un satın alımıyla ilgilidir,” diye ekledi.

Ayrıca, Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’nın, Xbox’un kar marjının düşmesi ve Xbox Game Pass aboneliğinin durgunluğu nedeniyle Xbox üzerindeki kontrolü artırabileceği ve bunun da şirketin hisselerinin borsada yavaşlamasına neden olabileceği konuşuluyor.

%100 eminim ki bu, yönetim kurulunun bir kararıydı. Xbox büyük bir kar merkeziydi, bu yüzden Satya, Activision Blizzard ile büyük bir birleşmeyi onayladı. Şimdi oyun karlılığı yavaşlıyor, Microsoft’un hisseleri hızla yükseliyor ve Satya’nın Xbox’u aşağı çekmesine izin vermek niyetinde olmadığını düşünüyorum. Tabii ki bu benim düşüncem, ancak… bu tür kararların sadece Xbox yönetimi tarafından alınmadığına eminim,” dedi.