Oyun Dünyasında Kullanılan Tüm Terim ve Kısaltmalar

Oyun Dünyasında Kullanılan Tüm Terim ve Kısaltmalar

Video Oyun Türleri

  • MMO – Massively Multiplayer Online: Muhtemelen en çok duyduğunuz oyun türlerinden birisidir. Bu kavram 2004 yılında çıkan, World of Warcraft  oyunu ile birlikte gelmiştir. Bu kavramın anlamı, çevrimiçi oynanan oyunlardır.
  • RPG (Rol Yapma Oyunları): Bu tür oyunlarda belirli karakterler bulunmaktadır. Oyuncular bu karakterlerden birisini seçerek oyuna başlar. Oyuncuların oynayış tarzlarına göre bu karakterler gelişir ve şekillenir. Rpg oyunları genellikle çevrimiçi oynanır. Ancak çevrimdışı rpg oyunlarıda bulunmaktadır.
  • ARPG (Aksiyonlu Rol Yapma Oyunları): Rpg oyunları gibi karakter geliştirirsiniz. Ancak çok fazla aksiyon bulunmaktadır. Bölgede bulunan diğer oyuncular ile de savaşabilirsiniz.
  • MMORPG: Tamamen kendi hayalinize bağlı karakter oluşturmanıza olanak sağlayan oyunlar.
  • TBS: Genellikle strateji oyunlarıdır. Online oynanır. Amacınız karşı rakipleri etkisiz hale getirmek veya yok etmektir. En çok bilinen Tbs oyunu satranç oyunudur.
  • RTS (Gerçek zamanlı strateji oyunu): Peşinden rakiplerinin koştuğu bir futbolcuyu düşünün. Baskı altında kaldığı için bir strateji uygulaması gerekiyor. Hemde bu stratejiyi en hızlı şekilde uygulamalı. İşte bu türde olan oyunlar RTS oyunlarıdır. Age of empires gibi oyunlar Rts kategorisine girmektedir. 
  • ARTS: Gerçek zamanlı strateji oyunlarıdır. Ayrıca MOBA oyun türüne bakın. 
  • TPS: Genellikle tarihi  hikayeleri anlatan oyunlardır. Bu oyunlarda kişisel karakterler bulunmaktadır. En bilinen örnekleri ise:  Metal Gear Solid, Tomb Rider veya Resident Evil gibi franchise’lerdir.
  • FPS: Genellikle hayatta kalmak için başkalarını yok etmeyi gerektiren oyunlardır. Belki sizi yok etmeye çalışan bir düşmanı vurabilir veya hayatta kalmak için zombileri vurabilirsiniz. Kısacası bu tür oyunda, oyuncular karakterin kendisidir. Yapılan açıklamalara göre FPS oyunlarının sanal gerçekliğe geleceği söylenmektedir. Oyunculara mükemmel bir eğlence sunan FPS oyunlarının sanal gerçeklikte ne kadar eğlenceli olacağını merak ediyoruz. 
  • MOBA: Genellikle ARTS gibi gerçek zamanlı strateji oyunudur. Ancak bu tür çevrimiçi olarak oynanır. Oyunda takımlar bulunmaktadır. Amaç karşı tarafın takımını yok etmek veya belirlenen hedeflerini yok etmektir. 
  • DOTA: Çevrimiçi oynanan oyundur. Amaç rakiplerin koruduğu yapıtları veya bölgeleri yok etmektir. Oyuncular tarafından kontrol edilen karakterler, zırh, silah ile seviye kazanabilir. Bu oyun türlerinin en büyük örnekleri LOL ve DOTA’dır.
  • TD (Kule Savunma oyunları): Bu türdeki oyunların amacı, düşmanın geçeceği yola savaş kuleleri kurmaktadır. Oyun yapımcısına göre düşman veya zombiler olabilir. Zaman geçtikçe düşman daha çok güçlenmekte ve hızlanmaktadır. Ona göre kazandığınız skorlar ve paralar ile bölgelerinizi geliştirmeniz gereklidir.
  • TCG (Kart oyunları): Genellikle kartlarda karakterler ve canavarlar bulunmaktadır. Online oynanan bu oyunda amaç, elinizde bulunan en güçlü kartlar ile düşmanı alt etmektir. 
  • WoW: MMO oyunları ile aynı türdedir. 
  • F2P: Genellikle ücretli özellikleri bulunan ama ücretsiz olan oyunlardır. Oyunda daha hızlı şekilde seviye atlamak, düşmanları yok etmek için ücret karşılığında özellikler alabilirsiniz. Bu tür oyunlara en iyi örnek olarak Clash Of Clans’ı gösterebiliriz. 
  • Pvp: Oyuncular bilgisayar yerine, çevrimiçi oyuncular ile karşılaşır.
  • SIM (Simülasyon Oyunları): Gerçek hayattaki yaşantıları konu alan oyunlardır. İster tır şöförü olun, ister şehirde yaşayan bir birey. Bu oyunlara gösterilecek en iyi örnek: SimCity’dir.

Diğer Kavramlar

PBL’ler – Puanlar, Rozetler ve LiderlerAAA: Oyun stüdyolarını ifade eden kavramdır. Genellikle yıllarca sürek ve yüzlerce kişi tarafından geliştirilen oyunları ifade eder.

GDD: Oyunun ilk planlarıdır. Oyun yazılmadan önce kağıt üzerinde olan planlardır. Genellikle bu tür planların sonradan geliştirilmesi oldukça zordur. 

DLC: Çevrimiçi oyunlar değildir. Genellikle bölümlerinin internet üzerinden indirildiği oyunlardır. Ondan dolayı sabırsız oyuncular bu konu hakkında şikayetçi olabilirler.

NPC: Oyunlarda bulunan yapay zekalardır. Genellikle bu npc’ler karşınıza bir zombi, düşman yada başka bir varlık olarak çıkabilir. Npc’lerin amacı oyunda yalnız olmadığınızı hissettirmektir.

CB: Oyun gelişiminin son aşamalarıdır. Firma oyunculara erken erişim sunarlar. Böylece oyuncular, oyun sırasında karşılaştıkları hataları firmalara bildirim olarak gönderir. Oyun hataları böylece giderilmiş olur.

OB: Oyun geliştirilmesinin son aşamaları. Hatalar giderildikten sonra oyun oyunculara sunulur.

XP: Oyunda bulunan deneyimlerdir. Kullanıcılar eşyaları kırarak veya düşmanları alt ederek deneyim kazanırlar. Daha oyuncular bu deneyimler ile karakterlerini geliştirebilirler. 

CRM: Müşteri ve oyunculardan sorumlu olan ekiptir. Bu ekip oyunculara oyun hakkında ne düşündüklerini sorar, sosyal medya üzerinden oyun tanıtımını yapar ve oyun eksikliklerini müşteri taleplerini yazılımcılara ulaştırır. 

SSS: Oyunların web sitelerinde bulunan destek ekipleridir. Müşteriler bu iletişim bölümünden oyun hakkında destek alabilir, oyun hakkında yardım talep edebilirler.

HUD: Kullanıcıların gözlerine zarar vermeyen ekran yapıları.

QA GÜVENCESİ: Bütün oyun firmaları için alınması gereken zorunlu belgedir. Oyunu QA ekibi oynar. Oyunun oyunculara uygun olup olmadığını tespit eder. Bu uygunluğu geçen oyunculara QA güvence belgesi verir. 

KPI: Oyunlar için APİ anahtarı.

PBL’ler – Puanlar, Rozetler ve Liderler: Bu kavramları oyunlardaki deneyim, başarımlar ve sıralamalar olarak değerlendirebiliriz.  Ancak kullanıcıların yorumlarına göre PBL oyunlar biraz sıkıcıdır. PBL oyunlar genellikle aynı olayları tekrar eden tarzda oyunlardır.

LMS: Öğretici oyunlardır. Genellikle eğitim kurumları tarafından hazırlanan oyunlardır.

GBL: Şirin karakterler ile sunulan öğretici oyunlarıdır. Genellikle eğitim kurumları tarafından tercih edilmektedir. 

MOSG: Büyük kitlelere sahip ciddi oyunlar.

MOOC: Oyun programlama dersleri veren kurslardır. 

Bonus

IoT: İnternete bağlı cihazların, hayatımızı daha kolay hale getirmesini sağlayan sistemdir. Çamaşır makinesinden akıllı saatimize kadar elektronik cihazlar ne istediğimizi bilirler.

M2M: Makineler arası iletişim. Makineden makineye veri aktarımı işlemleri belirten kavram.

QWERTY: Klavyede bulunan parmaklar altı en çok kullanılan tuşları belirten ifade.

B2C: Çevrimiçi satın alınan veya satılan hizmetlerdir. 

B2B: Şirketler arası satılan hizmetler.

SEO: Google gibi arama motorları sıralamalarında daha üst sıralara çıkabilmek için yapılan hizmetlerdir. Hizmeti genellikle websitesi sahipleri satın alır. Hizmeti sunan firma, sitenin optimasyonunu ve üst sıralara çıkması için gerekli işlemleri yapar.

SEM: Arama motorları veya arama motorların bayilik verdiği firmalar tarafından sunulan hizmetlerdir. Genellikle üst sırada çıkmak isteyen site sahipleri belirli ücretler öderler. Bu ücret karşılığında belirli bir süre arama sonuçlarında üst sıralarda çıkarlar.

TED: Birlik  olan kişilerin sunduğu konferanslardır. Genellikle en fazla 20 dakika sürmektedir.

TEDX: Bağımsız konferans birlikleri.