Oyun teçhizatını bir araya getirirken, Bilgisayar oyuncuları olarak genellikle en üst düzey ekran kartlarına saplanarak vakit harcıyoruz. Ancak, onunla birlikte uyumla çalışacak kaliteli bir ekran olmadan, o GPU’dan en iyi görsellerini alamayacağız ne yazıkki. Peki bir “oyun” monitörünü oyun monitörü yapan özellik nedir? Onları ortalama LCD bir monitör’den daha iyi neyi kılan şey nedir?
5 Özellik: Doğru denge, yenileme hızı, renk kalitesi, görüş açısı ve ömür.
Ekran kartlarından farklı olarak monitörler güzel bir şey almadığınız sürece 1-2 yıla hurdaya çıkıyor. Kalitelisini alırsanızda sizi bi 10 yıl götürüyor. Evet şimdi karşınızda en iyi oyun monitörleri:
En İyi Oyun Monitörü Ödülünü Kazanan İsim:
Asus ROG Swift PG279Q
Asus ROG Swift PG279Q şu an satın alabileceğiniz en iyi oyun monitörüdür. Yıllarca, oyuncular resim kalitesi ve yenileme oranı arasında bir tercih yapmaya zorlanmışlardır. Daha ucuz, daha hızlı TN paneller 144Hz’ye kadar yenileme hızları sağlarken, IPS ekranları daha canlı renkler ve çarpıcı derecede daha iyi görüş açısı sunuyor, fakat çok daha yavaş yenileme hızlarında. Ancak monitör teknolojisi geliştikçe, bir IPS ekranını 144Hz yenileme hızıyla eşleştiren bir kaç monitör var.
PG279Q, 2560×1440 çözünürlükte 27 inçlik bir monitördür ve şu an üst düzey, oyun oynamak için mükemmel bir cihaz olarak düşünülebilir. 4K panel kadar talep görmüyor, fakat 1080p’den önemli ölçüde daha fazla piksel sunar, yani oyunlar 27 inç ekranda çok keskin görünüyor, ancak iyi bir ekran kartıını dize getiremez elbette. Ayrıca, mevcut 4K ekranlarında mümkün olmayan 60Hz yenileme hızlarından daha yükselere ulaşabilirsiniz. Son olarak Windows’da yüzde 100 ölçeklendirme ile konforlu bir şekilde çalıştırabilirsiniz; bu da 4K panellerde genellikle istenmeyen bir şey.
Birincil rakibi olan Acer Predator XB271HU gibi PG279Q, 165Hz’ye kadar hızaşım edilebilen yenileme hızına sahip bir IPS paneldir. (144Hz ve 165Hz arasındaki fark çoğunlukla önemsizdir.) Girişler, DisplayPort 1.2a’nın yanı sıra HDMI 1.4’den (her biri için ayrı) oluşmakta. Her iki ekran da, bir Nvidia GPU kullandığınızı farz ederseniz değişken yenileme oranları için Nvidia’nın G-Sync teknolojisini içeriyor. Bu arada, AMD kullanıcısıysanız, G-Sync’den yararlanamazsınız ve onun yerine bir FreeSync monitörü düşünmelisiniz. Bunun için bizim seçimimiz aşağıda. PG279Q, Asus’un yapım kalitesi ve üstün menü sistemi sayesinde XB271HU’nun üzerinde yerini alıyor.
PG279Q’nun bir oyun monitörü olarak hakimiyeti için en iyi argüman, TFTCentral’ın ayrıntılı incelemesinden geliyor. İnceleme, panelin yenileme hızına, renk dengesine ve özelliklerinin her birine değinmekte. Sonuç şu şekildedir: “Bir IPS paneli için çok hızlı tepki süreleri, 144Hz yenileme hızı desteği, gecikme yok, NVIDIA G-sync özelliği, ULMB bulanıklığı azaltma modu ve birkaç güzel oyun ekstrası, mükemmel bir oyun teklifi eklemekte. Böyle güzel bir monitörün en büyük dezavantajı tabii ki fiyat. PG279Q, 800/700 Euro(2800 TL) ‘dan daha düşük fiyatlarla bulunabilir, ancak çokta düşük olmaz. İki yılda değiştirilmek isteyeceğiniz ucuz bir şey satın almayın. 5 yıl sonra bile gücünü, kuvvetini elinde tutan bir şeye yatırım yapın. Asus’un sunduğu gibi 144Hz özellik sunan IPS monitörleri var, ancak G-Sync yerine yalnızca FreeSync özelliğine sahip. Bu yüzden Asus ROG Swift PG279Q en iyi seçim olacaktır.
En İyi FreeSync Monitör :
Asus MG279Q
Şu anda Asus MG279Q ile yarışabilen başka monitör yok: bu FreeSync ekranı isteyen AMD kullanıcıları için kesinlikle en iyi monitör. Yukarıdaki favori monitörümüz gibi 144Hz’e kadar yenileyebilen 1440p IPS ekran. Ancak G-Sync yerine açık FreeSync teknolojisini kullandığından çok fazla maliyeti olmaz.
Bu IPS ekranı sayesinde en dar açılardan bile renkler harika görünüyor. Taban sağlam (ve çok eğilme, döndürme ve yükseklik ayarlamaları yapılabilmesine izin veriyor) ve çerçeve oldukça ince, bu zaten fazla alan kaplayan 27 inçlik bir monitör için çok güzel bir özellik. Aynı zamanda çoğu diğer oyun monitörlerinde olduğu gibi, hafif bir anti-gloss kaplaması var; Bazı eski IPS görüntüler kaplamanın üzerinde çok ağırlaştı ve görüntü kalitesini etkiledi, ancak MG279Q’de bu sorun yok.
TFTCentral’ın MG279Q incelemesinde, performans açısından Acer XB270HU ile başa baş olduğunu söylüyor, sadece Asus Acer monitöründeki bulanıklığı azaltma özelliğini eksiklik olarak bulmuş. İşte MG279Q incelemesinden bir alıntı:
“Giriş gecikmesi azami 144Hz yenileme hızında (çok düşük gecikme); ancak MG279Q ölçekleyicisi nedeniyle daha düşük yenileme hızlarında daha fazla gecikme var. Acer, 40 ila 144Hz arasında daha geniş bir dinamik yenileme hızı aralığına sahipken, Asus ise 35-90Hz yenileme hızlarıyla daha sınırlıdır. Adil olmak gerekirse, bu aralık yeterli geldiğinden muhtemelen normal kullanıcılarla pek fazla fark yaratmaz ve aslında biraz daha düşük minimum aralık bile birçok insana yararlı olabilir. “
Bahsedilen dinamik yenileme aralıkları G-Sync ve FreeSync monitörleri için oldukça standart ancak dikkat edilmesi gereken en önemli şey, performansın neredeyse aynı olmasıdır; bu, daha ucuz bir ekran için harika. Yine de, MG279Q’nin adaptif yenileme hızını 144Hz’e kadar desteklememesi onun dezavantajlardan biridir. Dinamik bir yenileme oranı istiyorsanız, 144Hz ile 90Hz(ancak yine de iyi) arasında bir seçim yapmak zorundasınız. Karşıtlık oranı da mükemmel ve birden fazla girişi destekleme özelliği, bu ekranı, oyun konsolu gibi ikinci bir sistemi bağlamak isteyebilecek kişiler için daha iyi hale getiriyor. Bu, G-Sync ve FreeSync teklifleri arasında bulacağınız ana farklılıklardan biri olan dahili ölçekleyicinin varlığı sayesinde gerçekleşir. Özellikler üzerinde MG279Q ile eşleşen başka hiçbir IPS FreeSync ekranı bulunmadığından bu mükemmel monitör, AMD grafik kartı olan herkes için iyi bir seçimdir.
Oyun İçin En İyi 1080p Monitör:
Asus VG248QE
Bazen yüksek çözünürlükte çalışamamanız ya da eski grafik kartlarında görüntü kalitesini maksimuma çıkaramama gibi ödün vermelere zorlanırsınız. Ekranlar için, en büyük ödünlerden birisi de paradan tasarruf etmek için çoğu zaman özelliklerden vazgeçilmesi. Bununla birlikte, Asus VG248QE’de 24-inç 1080p TN ekran, 144Hz yenileme hızıve FreeSync bulunduğu için, daha düşük fiyatlarla tüm özellikleri kaybetmek zorunda değilsiniz.
İdeal bütçeli oyun monitörü bulmak zordur. IPS paneli ve Nvidia’nın G-Sync teknolojisi gibi özellikler birkaç yüz dolarlık fiyat avantajıyla geliyor. Asus VG248QE, G-Sync yerine FreeSync’i tercih ederek fiyatları düşük tutuyor ve TN paneli, başka yerlerde seçtiğimiz IPS panellere kıyasla canlı renkler sunuyor. Ancak 144Hz yenileme oranlarının dahil edilmesi, oyun için çoğu 60Hz 1080p ekrana kıyasla daha iyi bir seçim ve her ikisi de AMD GPU’yu kullanan cihazlar ile mükemmel şekilde eşleşir. Aynı zamanda, Amazon’da 4,500 yıldızla 2.000’in üzerinde incelemeyle çok yüksek düzeyde inceleniyor.
AMD’nin FreeSync, G-Sync’e kıyasla daha ucuz bir alternatif olarak görülüyor ve G-Sync fiyatlarının 350 dolar üzerinde olması neticesinde, AMD ve ortakları açık bir şekilde fiyatlama cephesinde başarılı oldu. Bu arada, Asus VG248QE en pahalı G-Sync ekranın fiyatının neredeyse yarısı. Daha fazla tasarruf etmek isterseniz, 23 inç Viewsonic VX2370Smh’de bir IPS paneline sahip ve yalnızca 150 dolarlık fiyata sahip.
En İyi 4K Monitör:
Acer Predator XB321HK
Kabul edelim ki, 4K’da oynanacak oyunlar birinci sınıf bir girişimdir. İyi kare hızlarında ve bu kadar yüksek çözünürlükte oynamak için çok büyük bir render gücüne ihtiyacımız var. Üstün GeForce GTX 1080 bile tüm oyunlarda 60+ fps üretemiyor; bu arayış ikiz 1080’lerle daha iyi bir şekilde kuruluyor. Bunu göz önünde bulundurarak, süper güçlü teçhizatın tamamlanması için eşit derecede mükemmel bir monitörünün bulunması uygun görünüyor.
İyi bir 1440p ekran, grafik kartına (yerel çözünürlükte oynadığınızı varsayarsak) koyduğu talepler nedeniyle genellikle 4K monitörün iki katı kare hızını sunar. Peki, bir G-Sync 4K paranıza değecek bir monitör müdür?
Acer Predator XB321HK bu soruyu evet olarak yanıtlıyor. 32 inçte XB321HK, 3840×2160 4K UHD çözünürlüğünü iyi kullanmak için yeterli ekran alanı sunar. (XB271HK’da biraz daha ucuz bir 27-inç varyant var.) Ayrıca IPS ekranı gerçekten çok canlı renkler sunuyor.
IPS panellerinin dezavantajı, genellikle TN kardeşlerinden daha yavaş olmasıdır. Bununla birlikte, XB321HK, 4ms tepki süresine sahiptir -çevredeki en hızlı cihaz değil, ama kesinlikle endişelenecek, düşünecek bir şey yok. Ne yazık ki, 4K’yi seçmek, yenileme oranını da (60Hz) düşürüyor ve bu da daha düşük çözünürlüklü görüntülerde 120Hz veya 144Hz’ye alışmış kişiler için bir sorun olabilir. Tabii ki, 4K’dan yararlanmak ve yeterince FPS üretmek için çok fazla donanım gerekebilir.
Bunu söyleyen XB321HK, daha düşük framerelerde bile ipeksi, pürüzsüzleştiren görüntüyü Nvidia’nın G-Sync teknolojisi ile donatıyor. Bu bir premium özelliktir ve ne yazık ki yalnızca bir Nvidia ekran kartı kullanıyorsanız yararı dokunacaktır ancak kesinlikle böyle üst düzey bir monitörde olmasını isteyeceğiniz türden bir şey.
Genel olarak, Predator XB321HK, taş gibi bir monitör. Fiyatın üstesinden gelmek sıkıntı olabilir ancak kesinlikle bu lüks özellikler içeren lüks bir monitör. En iyi isteyen insanlar için üretilmiştir ve eğer bir çift GTX 1080 (veya Titan X) ekran kartları kullanıyorsanız daha iyi bir eşleşme olamazdı demek kalıyor bize.
En İyi Geniş Ekran Oyun Monitörü:
Asus PG348Q
Monitörünüzün fiyatı kritik bir faktör değilse veya satın alabileceğiniz en iyi monitörü almak istiyorsanız, Asus ROG PG348Q kesinlikle listenin en üstünde yer alır. 3440×1440 eğimli IPS paneliyle mükemmel bir monitör. Buraya kadar memnun olmadıysanız, ekran aynı zamanda 100Hz’e kadar değişken yenileme oranlarına ve G-Sync teknolojisine sahiptir. Gözleri üstüne toplayacak bir şey arıyorsanız, bu en iyi geniş ekran oyun ekranıdır.
Çapraz çapındaki 34 inçlik açıklık 21: 9 en / boy oranında ölçülüyor(teknik olarak 21.5: 9 olsa bile). XB270HU ile aynı yükseklikte ancak yine genişlik açısından neredeyse üç katı.
Masanızın üzerinde bulunan 34 inçlik panel neredeyse tamamen kendi görüş alanınızı dolduracaktır. Bu, oyunda büyük bir fark yaratıyor ve standart 16: 9 en-boy oranının yönetemeyeceği bir başka boyut seviyesi ekliyor. Dahası, PG348Q kesinlikle çok güzel bir IPS paneline sahiptir. Görkemli renk üretimi ve kontrast seviyeleri ile çarpıcı bir ekran ve 1440 piksel yüksekliği, Windows masaüstünde oyun oynarken olduğu kadar etkili olmasını sağlıyor.
Fakat ultra geniş gösterimlerinde bir dezavantaj var: bazı oyunlar yerel 21: 9 desteği sağlamıyor. Bu, görüntülerin gerginleşmesine veya çirkin siyah çubukların ekranınızın etrafına yerleştirilmesine neden olabilir. Neyse ki, PC oyun topluluğu her zaman olduğu gibi mükemmel Kusursuz Geniş Ekran uygulamasıyla bu durumu halleti. Bu, kendinden 21: 9’u olmayan oyunları desteklemek için sürekli güncellenen üçüncü taraf bir yazılım parçasıdır.
PG348Q ayrıca, inanılmaz yüksek fiyatlı bir ekran, şu anda 1180 dolar (4200 TL). Fakat iyi haberimiz var, bu ekranın güzelliğiyle en sevdiğiniz oyunları tam 21: 9 görkemiyle açtığınız andan itibaren verdiğiniz paranın acısı geçecek. İki veya üç yılda değişimi gelen grafiklerinizin aksine, emin olun bu monitör donanım hatası olmaksızın sizi 2025 yılına kadar mutlu edecektir.