Qualcomm, Intel ve Google, Yapay Zeka alanında NVIDIA Cuda’nın üstünlüğünü devirmek için bir koalisyon oluşturdu.

Qualcomm, Intel ve Google, Yapay Zeka alanında NVIDIA Cuda’nın üstünlüğünü devirmek için bir koalisyon oluşturdu.

Bu haber ilgi çekici ve dikkat çekici çünkü şimdiye kadar, tek bir kuruluşa karşı odaklanan böylesine büyük çaplı bir işbirliği olmamıştı. NVIDIA’nın yapay zeka pazarındaki üstünlüğü, rakipleri derinden şaşırttı, çünkü daha önce böyle bir mali büyüme ve yayılma görülmemişti. NVIDIA, teknoloji sektöründeki yapay zeka pazarının büyük bir bölümünü yuttu, rakiplere yer bırakmadı ve bu durum birçok firmayı endişelendirdi ve şimdi NVIDIA’ya karşı tek bir cephe oluşturdu.

Reuters, Qualcomm, Google ve Intel’in, yeşil takımın pazar payını ele geçirmek için bir araya geldiğini bildiriyor çünkü potansiyel müşterilere NVIDIA CUDA yazılım platformuna alternatif sunmayı planlıyorlar, çünkü uzun bir süre domine olan. Katılan şirketler, NVIDIA’nın donanım silahlarını doğrudan kullanmak yerine, CUDA’nın hedeflenmesi gereken şey olduğuna inanıyor ve Intel oneAPI platformunda mevcut olan olanakları kullanmayı planlıyorlar, CUDA’ya potansiyel bir alternatif olan tek seçenek.

Aslında, geliştiricilere, Nvidia platformundan geçiş yapmanın yollarını gösteriyoruz. – Qualcomm yapay zeka bölümü başkanı Vineesh Sukumar.
Özellikle makine öğrenmesi bağlamında, açık bir ekosistem oluşturmanın ve ekipman seçimini arttırmanın nasıl bir şey olduğundan bahsediyoruz. – Google yöneticisi ve HPC Baş Teknoloji Sorumlusu Bill Margo

Intel’in OneAPI adlı bir API’sı hakkında kısaca bahsedecek olursak, bu heterojen hesaplamalar için özel olarak tasarlanmış standart bir programlama modelidir. Kullanıcılarına bir arayüz sağlar ve sonuçta farklı hesaplama ivmeleri mimarilerinde kullanılmalarına olanak tanır, bunlar arasında grafik işlemciler, yapay zeka ivmeleri ve FPGA’lar bulunur. Intel’in OneAPI’si, CUDA’dan daha açık olma yeteneği açısından NVIDIA’nın önündedir ve geliştiriciler arasında farklı mimarilere geçişleri sırasında daha yüksek mobilite sağlar. Ancak OneAPI, CUDA’ya kıyasla optimizasyon düzeyine ulaşmamıştır, ancak koalisyon şirketleri hızlı iyileştirmelerle aynı performansı elde etmeyi planlıyorlar.

Yapay zeka pazarlarında heyecan verici zamanlar öngörülüyor, özellikle NVIDIA ve rakipleri için, çünkü görünüşe göre NVIDIA, yapay zeka alanında ilerlerken keskin rekabete maruz kalacak, ancak şirket bu alandaki ilerlemelerini önceki gibi yavaşlatmıyor.