Rage 2 İnceleme

Rage 2 İnceleme

118724

Rage 2 İnceleme

Öncelikle hepinize selamlar değerli oyun severler! Bugün sizlerle beraber “Rage 2” adlı oyunun incelemesini yapacağız. Hadi konumuza geçelim.

Bu oyun kaos ortamına tam olarak uyan bir konsept, birde nükleer bombalardan destek alındığı zaman, tam olarak müthiş bir oyun ortaya çıkıyor. Oyun hem bilim kurgu hem de fantastik bir oyun.

Rage’in ilk oyunu Bethasde tarafından geliştirilen ve karşımıza çıkarılan oyun, Tech 5 motoru ile geliştirilmiş, o zamanlar devrim yaratabilecek mega texture teknolojisi ile müthiş bir görsel güzellik ve farklı bir deneyim olmuştu. Ancak yine de beklentilerini karşılayamayan oyun, çıkışından bu yana geçen zaman boyunca herhangi bir oyun çıkartmamıştı. Geçtiğimiz sene ise şirket resmi olarak Rage 2’yi duyurmuş ve Avalanche Studios ile birlikte, id Software tarafından geliştirildiğini belirtmişlerdi. Post-Apokaliptik temada becerekli olan Avalanche Studios, kendilerinin geliştirdiği bir motor ile çıkartacaklardı oyunu yani APEX Engine ile.

Rage 2 tam olarak oynanış odaklı bir yapım. Rage 2’ye başladığın an karakterin kontrolü, oyunun mekanikleri ve vuruş hissi sizi tamamen kendine çekiyor. Çok akıcı, hızlı ve eğlenceli bir oyun sunan Rage 2, animasyonları ve sesleri ile sizi tamamen tatmin edecektir. Doom ve Bulletstorm oyunlarına benzeyen bu yapımın oyun dinamikleri, bu oyunları seven oyuncuları tamamen kendine çekecektir, peki bu dinamikler oyunu kurtarıyor mu, detaylar hakkında konuşmaya geçelim.

118726

Oyunda Walker isimli bir karakteri, kıyamet sonrası dünyada düzeni sağlamak isteyen bir teşkilatın temsilcisini yönetiyoruz. Ayrıca oyunun başında kız veya erkek olmak üzere istediğiniz cinsiyeti seçebiliyorsunuz. Oyun, Authority adlı istilacı bir grubun başında yer alan General Cross ile verdiğimiz mücadeleyi konu alıyor. Hikaye maalesef ki sizi zorla içine çekecek, hikayede sizi kendine doğru çekecek, bizi tatmin edecek bir kapasiteye sahip değil. Oyunda sizin çok sevebileceğiniz bir karakterde bulunmuyor açıkçası. Ayrıca oyun çılgın karakterlere çok müsait fakat ortamda size kendini sevdiren bir karakter yok. Oynanış kısmından gerçekten başarılı olan bu oyun, hikaye tarafından bizi gerçekten tatmin etmiyor. Kısa süre içinde oyun ilgi çekiciliği kaybediyor ve sıkmaya başlıyor.

Rage 2’nin diğer bir kötü yanı ise Ubisoft’un çıkardığı oyunların etkisinde kalması ve bu oyunun ona benzemesini ciddi anlamda hissettirmesi. İlk olarak yaptığınız hikaye görevinden sonra sizi açık dünyada serbest bırakan bu oyun, sürekli kamp temizlemek, zindanlar da yaratıklar aramak, etrafı gezmek gibi eylemler yaptırtıyor. Fakat buradaki hata, oyunun size bu eylemleri yapmayı zorunlu kılması. Bunun ana sebebi ise hikaye modunda ilerledikçe karakterinizi geliştiremiyorsunuz ve ilerideki görevlerde zorlanabiliyorsunuz. Buna benzer oyunlarda her ne kadar ekstra eylemler yaparak karakteri geliştirmeniz mümkün olsa da, hikaye modu da size yeni yetenekler hediye eder. Oyuncular da hikayeyi merakla devam ettirirken, hem de karakterinin bu hikayenin devamıyla geliştiğini hisseder ve oyuna daha çok bağlanır. Rage 2’de ise olaylar değişiyor. Silahlar, yetenekler, araçlar gibi şeyleri açmak için sürekli kamp temizlemek zorunda kalıyorsunuz. Zayıf bir hikaye ile bu durum bir araya gelince, Rage 2’nin koca hatası ortaya çıkıyor. Far Cry: New Dawn ve Rage 2 arasında oyunun devamı bakımından neredeyse herhangi bir farklılık yok. Bu olay çoğu kişinin kötü yorumunu alsa da, elbet ki serbest dolaşmayı seven oyuncular için bu yön hoşlarına gidecektir.

118727

Oyunun olumlu yönlerine bakacak olursak, konumun başında da belirttiğim gibi oynanış hissiyatı gerçekten çok muhteşem olmuş. Vuruş hissiyatı, yeteneklerin düşmanlara atıldığı an, atraksiyonlar gayet başarılı olmuş. Özellikle tek bir yetenek ile düşmanları bir noktaya çekip, başka bir yetenekle hepsini birlikte yukarıya uçurmak, düşmanlar uçarken boomerang’ınız ile düşmanlar havadayken onları patlatmak çok zevkli oluyor. Oyunu oynadıkça ve yetenekleriniz geliştikçe, farklı kombolar ile düşmanlarınızı çok güzel bir şekilde öldürmeniz gerçekten başarılı olmuş. Rage 2, bu özelliklerle birlikte hikayeyi ve karakterleri de başarılı bir şekilde yapsaymış, belki de karşımızda şu an 90 puanlık bir oyun olurdu.

Şimdi oyunun dünyasına değinmeye başlayalım. Evet, Rage 2’nin bir diğer sorunu da burada karşımıza çıkıyor. Mad Max oyununu oynayanlar bilir, dünya tamamen kavrulmuş bir tarz çizse de, farklı farklı bölgelerin kendine özel güzellikleri, güzel manzaraları ve hepsinde az da olsa bir farklılık vardı. Rage 2’deyse maalesef bu hissiyatı alamıyorsunuz. Harabeye dönmüş bir bölge çok fazla temiz ve çok düzenli duruyor. Oyunun kıyamet sonrası temasını alt üst eden bu durum, büyük ihtimal yapımcıların tembelliğinden kaynaklanıyor. Bilenleriniz vardır The Division’da, baktığınız her yerde kıyametin getirdiği o kirliliği etrafta görebiliyorduk, evet, burada kıyamet olmuş diyebiliyorduk. Ne yazık ki Rage 2 bu hissiyatı oyunculara karşı veremiyor.

Grafik konusunda ise, Rage 2 grafik konusunda ortalama bir seviyede. Işıklandırma konusunda gerçekten başarılı olan Apex Engine, karakterlerin detayları kısmında da hiç fena değil. Fakat kaplama kalitesi tam olarak yeterli değil. Eğer 4K çözünürlükte oynamayı düşünüyorsanız kötü bir kaplama ile karşılaşabilirsiniz. Ancak toz bulutlarının, sisin ve dumanın ışık ile etkileşime geçebilmesi çok hoş olmuş. İçerisine sis çökmüş bir bara giriş yaptığınız zaman, neon ışıkları ile yaratılmış olan atmosfer çok hoş gözüküyor.

118728

Bu oyun gerçekten sesler konusunda çok ama çok başarılı olmuş. Rage 2, silah sesleri, çevre sesleri, müzikler ve karakter seslendirmeleri konusunda çok iyi bir iş çıkarmış. Yürürken bile ayağınızdan çıkan ayak seslerinin kalitesi sizi kendine çekiyor. Sesler konusunda Rage 2 yapımcıları tebrik etmek gerekiyor.

Kısaca Rage 2 post apokaliptik teması ile güzel bir potansiyele sahipti. Fakat hikayesinin oyuncuların beklentilerini karşılamaması, hikaye oynanış süresinin 7-8 saatte bitirilebilmesi ve karakterlerin sönük kalması oyuncuların beklentilerini ne yazık ki karşılayamadı. Eğer ana hikaye haricinde etrafta gezinmeyi, bir şeyler toplamayı seven biri iseniz bu oyun sizi tatmin edebilir. Oyunun fiyatı tam olarak, 299 TL.

  • Amaç ve olay dizisi ★★★
  • Nesne tanımları ve çeşitlilik ★★
  • Oynanış ★★★★
  • Karakterler ★★★★
  • Grafikler ve işitsel ögeler ★★★★★

Evet! Değerli topluluk üyeleri, bir incelememizin daha sonuna geldik. İşinize yaradıysa beğenmeyi ve yorum atmayı unutmayın. İyi günler, iyi oyunlar! :)