Ronin’in Yükselişi, Güney Kore’de Yayınlanamayabilir, Oyun Yazarlarının Açıklamaları Nedeniyle

Ronin’in Yükselişi, Güney Kore’de Yayınlanamayabilir, Oyun Yazarlarının Açıklamaları Nedeniyle

Rise of the Ronin’in sunumundan birkaç hafta sonra, Sony Interactive Enterainment Korea, Team Ninja’nın aksiyon oyununun Güney Kore’de yayınlanmayacağını duyurdu.

Bu kararın nedenleri açıklanmamış olsa da, yerel bazı gazeteler, Team Ninja’dan Fumihiko Yasuda’nın son açıklamalarının ardından çevrimiçi tartışmalardan kaynaklandığını tahmin etti.

Özellikle, Rise of the Ronin’in kulisselerinde, oyun direktörü Yasuda’nın figürünü övdüğü ve oyundaki “öğretisini ve yaşamını” tanıtmak istediklerini, hatta onu Sokrat ile karşılaştırdıklarını söylediği bir video bulunuyor.

Sōin, modern Japonya’nın kurulmasına yardımcı olan 19. yüzyıl Japon bilim adamıydı. Ülkenin Batı’ya açılmasının kaçınılmaz olduğunu savundu ve ülkenin sınırlarını komşu ülkelerin işgal edilmesi yoluyla genişletme fikrini destekledi (sözde “Chōkan teorisi”), bu da bazı oyuncuların tepkisine neden oldu.

“Bakumatsu dönemi, Japonya için özel bir tarihi dönemdir. 1800’lerin ortasında, “Siyah gemiler” olarak bilinen Amerikan topçu tekneleri, Japonya’nın sahillerine belirdi ve ülkeyi Batılı devletlere açmaya zorladı. Bu, savaş gücünü koruyarak Batı’dan gelen tehdidi bastırma isteyen hükümeti ve Sōin’in en etkili taraftarlarından biri olan Chōshū klanı gibi anti-hükümet güçleri arasında ciddi türbülanslara neden oldu. Bu fikirlerin doğduğu yer olarak Hadzime ve Sondzuku Seka okulu, onun doktrinine uyan fikirlerin doğduğu yerdi olarak söylenebilir. Başka bir dünya başka bir zamandı ama, onu Sokrat ile karşılaştırabileceğimi düşünüyorum. Rise of the Ronin üzerinde çalışmaya başladığımdan beri, onun öğretisini ve yaşamını tanıtmak istedim. O sadece bir filozof değildi. Eylemlerin önemini vurguladı.

Koreli portal Daum’un verilerine göre, bu tür açıklamalar birçok eleştirel yorumdan etkilenmiş: “Sony Korea doğru karar verdi”, “Neden oyunun içine ideoloji katmaya çalışıyorlar anlamıyorum”, “Team Ninja Kore’yi sevmiyor” gibi yorumlar Güney Koreli bazı oyuncular tarafından yapıldı.

Bununla birlikte, Sony Korea, Rise of the Ronin’in Güney Kore’de piyasaya sürülmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapmadığı için, yukarıda söylenenler sadece bir tahmindir. Bu nedenle, Yasuda’nın açıklamaları etrafındaki tartışmaların bu kararın nedeni (veya nedenlerinden biri) olup olmadığından emin olamayız.

Ancak ülkemizde oyun, 22 Mart 2024 tarihinden itibaren yalnızca PS5 için erişilebilir olacak.