Rusya’nın İnternetindeki kitlesel çöküşün nedeni ortaya çıktı

Rusya’nın İnternetindeki kitlesel çöküşün nedeni ortaya çıktı

Rusya çevresindeki geniş çaplı arıza, uluslararası DNSSEC altyapısındaki teknik bir sorunla ilişkilendirildi, .ru ve .рф alan adları koordinasyon merkezi bildirdi. Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişimi Ajansı (Minсifra) sitelere erişimi yakın zamanda restore etmeyi vaat etti.

.ru ve .рф alan adları koordinasyon merkezi, DNSSEC’in uluslararası altyapısıyla ilişkili olan bir “teknik sorun” hakkında bilgi verdi.

“.ru bölgesini etkileyen DNSSEC ile ilişkili teknik bir sorun yaşandı. İnternet Teknik Merkezi ve MSK-IX uzmanları, sorunun giderilmesi üzerinde çalışıyor. Şu anda, DNS aboneleri için sorun çözüldü. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Durumu takip edeceğiz,” dedi merkezin başkanı Andrey Vorobyov.

Ayrıca, Minсifra, .ru bölgesindeki sitelere erişimin yakın zamanda restore edileceğini de vaat etti.

Daha önce sektör kaynakları, Rusya’nın merkez bölgesinde bir dizi mobil operatör ve sağlayıcısında aksaklıklar olduğunu, .ru bölgesinde birçok site ve uygulamanın açılmadığını söyledi. Sorunun nedeni, DNSSEC’deki bir arızaydı. Sonuç olarak, sorunu çözmek için operatörler DNSSEC doğrulamasını devre dışı bırakmaya başladı.

DNSSEC, DNS protokolünün güvenilirliğini ve bütünlüğünü sağlamayı amaçlayan bir dizi uzantıdır. Bu sayede .ru bölgesinde IP adresinin taklit edilme olasılığı ortadan kaldırılır. Bu teknoloji son derece önemlidir çünkü DNS’e dijital imzalar ekler, bu imzalar DNS kayıtlarının gerçekliğini doğrular ve ağdaki web kaynaklarının bütünlüğünü sağlar.

30 Ocak akşamı, mobil internetin genel bir arıza yaşadığı konusunda kullanıcılar ve operatörler rapor vermeye başladı. Problemler, yurtdışından Rus uygulamalarını kullanmaya çalışırken de gözlemlendi.