Sürekli Ertelenen Çıkış Tarihleriyle Oyuncuları Üzen 10 Oyun

Sürekli Ertelenen Çıkış Tarihleriyle Oyuncuları Üzen 10 Oyun

     Son yılların en hızlı gelişen sektörlerinden birisi olan video oyun dünyası, her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Gelişen teknoloji sayesinde her yıl duyurulan oyunların da bu teknolojiyle doğru orantılı şekilde gelişmesi, kaçınılmaz bir durum haline geldi. Ancak şirketlerin duyurularını yaptığı bu oyunlar her zaman belirtilen tarihlerde ertelemeler olabiliyor.

   Oyunseverlerin ve şirketlerin en sevmediği durumlardan birisi olan bu ertelemeler, oyuncuların oyuna olan ilgisini azaltmakla kalmayıp, geliştirici ve yayıncı şirketlere de güvenin azalmasına sebep oluyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde uzun bir süredir oyuncuların merakla beklediği Cyberpunk 2077’nin çıkış tarihinin ertelendiği açıklanmıştı. CD Projekt Red, tarafından yapılan açıklama da, oyunun çeşitli sebeplerden dolayı piyasaya çıkış tarihinin ertelendiğini belirtti. Oyun sektöründe buna benzer birçok olaya tanıklık ettik. İşte ertelenme olaylarıyla gündeme gelen oyunlar.

Mighty No. 9

      Fikir üreticilerinin ve geliştiricilerin, yatırımcılardan destek alması amacıyla kurulan Kickstarter, 2013 yılında Mighty No. 9 oyununu duyurdu. Kickstarter’de duyurulmasının hemen arkasından onlarca yatırımcıdan destek alarak hedeflenen yatırımı geçti. Bu kadar kısa sürede bu kadar yatırım alan oyun bir anda dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. 

   İlerleyen zamanlarda geliştirici ekibin oyunu geliştirme aşamasında karmaşık olan oyun algoritmasında yaşadığı zorluklardan dolayı birçok kez çıkış tarihi ertelendi. Oyun birçok erteleme ve sorunun ardından 2016 yılında çıkartıldı. Ancak oyuncuların birçok sorunla karşılaşması ve yatırımcıların paralarını geri istemeleri yapımcı şirketi çok zor duruma soktu.

Mighty No. 9

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

      2001 yılında ilk kez duyurulan S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl, bir anda dikkatleri üstüne çekti. Oyunun geliştirici ekibi S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl’le birlikte 2 RPG FPS oyunu daha geliştirmekteydi. Ancak geliştirici ekibin bu oyunların geliştirme aşamasında ortaya çıkan sorunların üstesinden gelememesinden dolayı S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl’ın çıkış tarihi birçok kez ertelendi.

      Duyurulduktan iki yıl sonra alfa sürümü yayınlanan oyun, ortaya çıkan sorunlardan dolayı büyük tepkiye ve eleştiriye maruz kaldı. Bu aşamadan sonra geliştirici ekip, alfa sürümü üzerinde birçok değişiklik yaptılar. Birçok sorunla ve eleştiriyle karşı karşıya kalan S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl’in tam sürümü 2007 yılında oyunseverlerle buluştu.

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

Bloodstained: Ritual of the Night

      Kickstarter’da duyurulan ve liste de kendine yer bulan bir diğer oyun ise Bloodstained: Ritual of the Night oldu. Ünlü dizi Castlevania’nın yapımcısı Koji Igarashi tarafından Kickstarter üzerinden duyurulan oyun, birçok yatırımcının dikkatini çekmişti ve yatırımları almayı başarmıştı. Geliştirme sürecinde birçok sorunla gündeme gelen oyun, Haziran 2019’da çıktı. Ancak çıktığı günden itibaren oyuncuların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Bloodstained: Ritual of the Night

Too Human

     Belirtilen tarihten yıllar sonra piyasaya sürülen bir başka oyun ise Too Human. 1999 yılında çıkması beklenen oyun Silicon Knights tarafından 2008 yılında çıkartılmıştı. Aradaki 9 yıllık süreçte birçok problem, oyunun ertelenmesine sebep olmuştu. Bu da oyunu bekleyen oyuncuları çok kızdırmıştı.

     Ayrıca oyun yalnızca ertelemelerle gündeme gelmedi. Geliştirici ekip oyunu geliştirirken Epic Games’in geliştirdiği Unreal 3 motorunu lisanssız bir şekilde kullandı. Bu durum ortaya çıktıktan sonra geliştirici firma olan Silicon Knights, çok yüklü miktarda maddi bir cezayla karşı karşıya kaldı.

Too Human

Team Fortress 2

    1999 yılında düzenlenen E3 oyun fuarında tanıtılan oyun, bir anda fuarın en çok ilgi çeken yapımlarından birisi olmuştu. Fuarda yalnızca demosu gösterilen oyun, geliştirilme sürecinde yaşadığı problemlerden dolayı birçok kez ertelemeye maruz kaldı. Bunun yanı sıra ortaya çıkan sorunlardan dolayı geliştirici ekip tarafından oyunda birçok değişiklik yapıldı.

     Meydana gelen bu kadar sorun ve yapılan bu kadar yenilikten sonra Ekim 2007 tarihinde piyasaya sürülen oyun, liste de yer alan diğer oyunların aksine, eleştirilerin hedefi olmadı ve oyuncuların büyük beğenisini kazandı.

Team Fortress 2

Diablo III

      Oyun dünyasının en önemli yapımlarından birisi olan Diablo serisinin ikinci oyunu 2000 yılında piyasaya sürülmüştü. Tüm dünya da oyuncuların büyük beğenisini kazanan oyunun ardından, çok hızlı bir şekilde serinin üçüncü oyunu geliştirilmeye başlandı. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre oyun 2008 yılında piyasaya sürülecekti. Ancak şirketin dediği tarihten tam 4 yıl sonra 2012 yılında piyasaya sürüldü.

    Piyasaya sürülmesinin ardından da birçok sorunla karşı karşıya kalan oyun, sunucu problemleriyle de oyuncuların canını sıktı. Belki de oyun dünyasının en büyük hayal kırıklığına sebep olan oyunlarından birisi oldu.

Diablo III

Prey (2017)

     Serinin ilk oyunu 2006 yılında çıkartılmıştı ve oyuncuların büyük beğenisini kazanmıştı. İlk oyunun hemen ardından Human Head tarafından serinin ikinci oyunu geliştirilmeye başlandı. Birkaç yıl sonra Prey (2017)’ın fikrinin mülkiyet haklarını Bethesda satın aldı ve oyun açısından işler bir anda değişti. 

    Uzun yıllardır devam eden çalışmalar bir anda çöpe atıldı ve oyun tekrar geliştirilmeye başlandı. Oyun 2016 yılında piyasaya sürülecekti ancak ertelemeyle karşı karşıya kaldı ve oyun nihayet 2017 yılında oyunseverlerle buluştu.

Prey (2017)

Duke Nukem Forever

     1997 yılında duyurulduktan sonra, belki de oyun tarihinin en fazla ertelemeye maruz kalan oyunlarından birisi olan Duke Nukem Forever, geliştirici ekibini çok zorladı. Oyunun geliştirilme aşamasında gelişen teknolojiye uyum sağlamak amacıyla yaptığı değişiklikler oyunun sürekli olarak ertelenmesine sebep oldu.

      İlk olarak 1997 yılında duyurulan ve o tarihten beri geliştirilen oyun 2011 yılında çıktı. Ancak uzun yıllardır süren geliştirme süreci, oyuncu kitlesini kaybetmesine sebep oldu ve istenilen hedefi yakalayamadı.

Duke Nukem Forever

Cyberpunk 2077

      Belki de listenin en canlı örneklerinden birisi olan Cyberpunk 2077, geçtiğimiz günlerde CD Projekt Red tarafından yapılan açıklamayla 5 ay daha ertelendiği belirtilmişti. Aslında açıklamayı yapan şirket daha önceden de The Witcher 3 için erteleme kararı almıştı. Şirketin bu aldığı erteleme kararları, ne kadar daha iyi bir oyun geliştirme amacıyla olsa da oyuncuların ilgisini kaybetmesine sebep olabilir.

Cyberpunk 2077

Dead Island 2

        İlk olarak 2014 yılında duyurulan Dead Island 2, hayranları açısından büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu. Geliştirici şirket Deep Silver tarafından sürekli olarak ertelenen oyun şu an itibariyle henüz yayınlanmış değil. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre ise oyun hâlihazırda geliştirme sürecinde.

Dead Island 2