Yeni bir araştırma, oyunlardaki şiddetin stresi azaltabileceğini iddia ediyor

Yeni bir araştırma, oyunlardaki şiddetin stresi azaltabileceğini iddia ediyor

Şiddet içeren video oyunları uzun zamandır satışlarda lider konumda olmalarına rağmen, bu oyunların oyuncular üzerindeki etkisi hakkındaki sorular hala durulmuyor. Bu nedenle araştırmacılar yıllardır bu konuya birçok kez başvurmuşlardır. Erken araştırmalar bu oyunları artan stres seviyeleriyle ilişkilendirirken, modern araştırmalar bu bağlantıyı yalanlamıştır.

Ayrıca, son yapılan bir araştırmada şiddet içeren video oyunlarının oyuncuların stres seviyelerini azaltabileceği iddia edilmektedir. Physiology and Behaviour bilimsel dergisinin son sayısında felsefe doktoru ve oyuncu Gary L. Wagener şiddet içeren video oyunlarının bazı oyuncularda stresi azaltabileceği sonucuna vardı.

Ayrıca, onlarca yıl boyunca yaygın olan fikrin aksine Gary, bu oyunların oyuncuların saldırganlık veya öfke seviyeleri üzerinde herhangi bir etkisi bulamadı. Çalışmaya, üniversite e-postaları, sosyal medya ve reklam panoları da dahil olmak üzere çeşitli kanallardan toplam 54 erkek katıldı. Her birine şiddet içeren veya içermeyen popüler bir oyun Uncharted 4: A Thief’s End’den bir video parçası rasgele olarak verilmiş ve 25 dakika boyunca oynamaları istenmiştir.

Denekler üzerinde oyunun nasıl etkilediğini anlamak için, bilim insanları tükürük örneklerini kullanarak oyun öncesi ve sonrası kortizol (stres hormonu) ve testosteron seviyelerini değerlendirmişlerdir. Ayrıca, katılımcılar “Karanlık Dörtlü” özelliklerini (makyavelizm, psikopati, narsisizm ve günlük sadizm) değerlendiren anketler doldurmuş ve gizli ilişki testinden (IAT) geçerek saldırgan eğilimleri ölçülmüştür.

Sonuçlar daha önceki araştırmalarla tamamen zıt çıktı. Hiçbir denek grubunda testosteron seviyesini etkileyecek herhangi bir etki bulunmamıştır. Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmacılar şiddet içeren oyunlar oynayan grupta kortizol seviyesinde bir düşüş tespit etmişlerdir, bu da şiddet içeren video oyunlarının oyuncular üzerinde rahatlatıcı bir etki yapabileceğini göstermektedir.

“Normal insanlar bu araştırmadan, şiddet içeren video oyunlarının oyuncular için zararlı olduğuna dair net bir resim olmadığını çıkarmalıdır. Bu oyunlar kesinlikle agresifliği artırmaz, hatta oyuncular üzerinde olumlu bir rahatlatıcı etkiye sahip olabilirler.”

Nihayet, herhangi bir diğer araştırma gibi, bu araştırmanın da kendi eksiklikleri vardır, bunlardan biri araştırmacının seçtiği video oyununa dayanarak sonuçları genelleştirmesi. Ayrıca, kadın katılımcılar bulunmadığı için değişkenliği en aza indirgemek mümkün olmadı.